Klubben i stor förstämning: "Vi vet att sådant här kan hända"

Läget för den man som skadades allvarligt när han föll i en klätterolycka är fortfarande okänt. "Men alla livsfunktioner fungerade när han fördes iväg i helikoptern", säger Christer Åstrand, ordförande i Tunabergs högfjälls- och klätterklubb, som var i närheten när olyckan inträffade.

 ”Jag har inte klättrat något i helgen - än. Det är klart att man blir påverkad när något sådant här händer", säger Christer Åstrand.

”Jag har inte klättrat något i helgen - än. Det är klart att man blir påverkad när något sådant här händer", säger Christer Åstrand.

Foto: Lena Sellman

Nyköping2024-09-14 12:13


Den svårt skadade mannen, hemmahörande i Danmark och i 70-årsåldern, deltog i en mångårig traditionell helgträff, i år med ett 70-tal deltagande bergsklättrare. Arrangör är Tunabergs högfjälls- och klätterklubb och platsen populära klätterstället Simonberget utanför Nyköping,

Christer Åstrand understryker att ingen organiserad klättring pågår under träffen utan alla klättrar fritt med den så kallad repslagskamrat de kommer dit med. Tyngdpunkten ligger på samvaron, att träffas och prata klättring.

Han beskriver fallet som något som egentligen inte ska kunna ske men hände på grund av olyckliga omständigheter.

– Han som ramlade är extremt rutinerad och har bland annat erfarenhet som bergsguide. Det är bara olyckliga omständigheter att han i samband med att han kopplade ur repet för att koppla in det på nästa firningspunkt föll nästan 20 meter. Det är ju ingen gräsmatta nedanför berget heller, det kan vara block, stenar och rötter på marken.

Där mannen landade befann sig 3-4 personer.

– De ringde efter hjälp men påbörjade också hjärt- och lungräddning och första hjälpen. Det kom fyra ambulanser och sen en helikopter. Ambulanspersonalen försökte stabilisera honom tills han kunde transporteras iväg med helikoptern, tämligen omgående. Det jag vet är att alla livsfunktioner som hjärta och andning fungerade när han åkte, men jag förutsätter att han var medvetslös, han var ju ändå allvarligt skadad.

undefined
Olyckan inträffade under en traditionell helgträff vid Simonberget. Ett 70-tal bergsklättrare deltar. Många chockades av den svåra olyckan. I bakgrundet Simonberget.

Förstämningen bland klättrarna var stor efter olyckan.

– Det finns ju de som kanske bara klättrat ett år som blir väldigt förvånade att en sådan här olycka kan ske, medan vi som har hållit på länge ju vet att det kan hända.

Räddningstjänsten rådde klättrarna att samlas och prata av sig.

– Vi har tillgång till ett församlingshem där vi kan sitta. Det är klart att träffen fick ett helt annat fokus på grund av det här. Folk har suttit tillsammans och pratat mycket. Det är bra att vi får tid för det. Men det är också flera som klättrar idag.

Christer Åstrand vet inte mer om den skadade mannens tillstånd på lördagen än vad han fått till sig av mannens repslagskamrat.

– Det är bäst att ni får den informationen från sjukhuset.

Svenska klätterförbundet har påbörjat en utredning om hur olyckan kunde ske.

– Jag vill inte föregå den genom att gå in på för mycket detaljer.

SN har sökt ansvariga på Karolinska universitetssjukhuset utan att få svar.

Olyckor på Simonberget

2001 föll en klättrare 5-6 meter ner på en klippavsats på bergsväggen och bröt foten. Räddningsaktionen blev mycket komplicerad. Räddningsmanskapet tvingades klättra uppför berget med båren upp till klippavsatsen för att undsätta mannen som låg i svåra smärtor. Därefter fördes han till Nyköpings lasarett.

2011 föll en annan klättrare 5-6 meter, och klagade på smärtor i nacke och rygg. Hon fördes också till Nyköpings lasarett. 

Karta: Simonberget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!