Klimatrådgivarens tips – så sparar du el

Elpriserna är höga och det finns dubbel anledning att spara el nu: För klimatet och plånboken. Charlotte Jibréus, energi- och klimatrådgivare i Nyköping, ger sina bästa tips.

Charlotte Jibréus är energi- och klimatrådgivare för Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta.

Charlotte Jibréus är energi- och klimatrådgivare för Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2021-10-17 09:15

– Det finns jättemycket man kan göra i sitt hem för att se över sin elförbrukning, säger Charlotte Jibréus.

Att byta uppvärmningssystem känner nog de flesta till. Särskilt de som har direktverkande el. Ofta handlar det om en luft-luftvärmepump eller att byta till något vattenburet men ett annat klassiskt – och lite enklare tips – är att sänka temperaturen.

– En grads lägre inomhustemperatur sänker elförbrukningen med ungefär fem procent. Vår generation är vana med en högre komforttemperatur och har en inomhustemperatur som kanske ligger runt 22-23 grader medan våra föräldrar kanske låg på 18 grader.

Hon ser därför att det finns ganska stora pengar att spara för de som kan leva med raggsockor och en mysig tröja under de kallaste månaderna. 

Ett annat klassiskt tips handlar om att isolera och täta sitt boende. Fast även där finns variationer. Alltifrån att isolera väggar till att köpa lister till fönstren för några kronor. 

– Täta fönster är en enkel åtgärd och det ska vara svårt att stänga ett fönster. 

Vid fönster och dörrar går 35 procent av värmen ut. Att lägga isolering på taket är också väldigt effektivt och kostar inte så mycket, förklarar Charlotte Jibréus. 

Men med ny isolering behövs också ventilationen ses över, vilket är en viktig punkt.

Även varmvatten ger stor effekt på elförbrukningen och kan utgöra 25 procent av elanvändning. Tillsammans med värme kan det handla om ungefär 75 procent, förklarar Charlotte Jibréus.   

– Där kan man tänka på att inte bada så mycket och att inte låta varmvatten stå på och rinna.  

Hur effektiv diskmaskinen är för elförbrukningen i jämförelse med att diska för hand, tror inte Charlotte Jibréus att alla har koll på. 

– Du kan inte diska så snålt som en diskmaskin gör, men diskmaskinen ska vara full. 

Val av lampor tillhör också klassikerna men det gör också stor skillnad att byta till energieffektiva ledlampor. De ska så klart inte stå på och lysa i onödan. 

– Ledlampor sparar jättemycket energi och allt som låter och surrar drar energi.

Det kan handla om en dator som inte används, som borde stängas av istället för att vara på. En datorskärm drar ungefär 200 watt, men om du sätter den i sparläge så drar ungefär fem watt, vilket är en stor skillnad. Genom att stänga av elektronik som står på går det därför att spara en hel del.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!