Knarklangare sköts med elchockvapen: "Det får full effekt"

När polisen gick in i en lägenhet i Nyköping blev det turbulent. En knarklangare upplevdes som hotfull och sköts ned med elchockvapen. Nu har mannen och hans sambo dömts för narkotikabrott.

Polisen uppfattade mannen som hotfull och sköt honom med ett elchockvapen. Senare hittades stora mängder narkotika i lägenheten. Nu har mannen och hans sambo dömts.

Polisen uppfattade mannen som hotfull och sköt honom med ett elchockvapen. Senare hittades stora mängder narkotika i lägenheten. Nu har mannen och hans sambo dömts.

Foto: Johan Nilsson/TT

Nyköping2024-07-15 06:33

Polisen höll parets lägenhet i Nyköping under uppsikt. Efter en stund såg patrullen hur en besökare, en man, gick in lägenheten. När han kom ut igen visiterades han och då hittade poliserna misstänkta dopingmedel.

Några minuter senare kom den kvinna som bor i lägenheten ut genom trappuppgången. Även på henne hittade polisen misstänkt narkotika. Det var i det läget som det togs beslut om husrannsakan.

Poliserna gick in i lägenheten och ropade "polis, polis". En man som befann sig i bostaden försökte då låsa in sig på toaletten. En polis drog upp dörren och såg hur mannen ramlade i duschen. När mannen försökte resa sig igen upplevdes han som hotfull.

undefined
Polisen hittade bland annat 52.500 kronor i kontanter i lägenheten.

– Jag avfyrar mitt elchockvapen och träffar honom i den höra armbågen och på sidan av kroppen, skriver polisen senare i sitt avrapporterings-pm.

Enligt polisen fick vapnet "full effekt". Mannen blir "utslagen och lägger sig i fosterställning efter några sekunder".

– Jag förklarar för honom att han just har blivit träffad med nålar från ett elchockvapen och att han har två stycken nålar i kroppen och att han ska ligga still för att det ska göra mindre ont och att han ska hålla sig lugn. Vilket han lovar att göra, berättar polismannen i sitt pm.

När polisen senare sökte igenom bostaden med hjälp av narkotikahund hittades mängder av misstänkt narkotika samt misstänkta dopingmedel.

undefined
I lägenheten hittades 51 ampuller och 57 tabletter med dopingmedel.

I lägenheten fanns också redlinepåsar: En del var förslutna och innehöll ett pulver. Dessutom hittades 52 5000 kronor i kontanter.

Tillslaget gjordes 24 mars i år. Sedan dess har lägenhetsinnehavarna – kvinnan som stoppades med misstänkt narkotika och mannen som försökte låsa in sig på toaletten – varit häktade misstänkta för narkotikabrott och dopingbrott.

När fynden i lägenheten analyserades stärktes misstankarna mot paret. Analyserna visade att det bland annat rörde sig om nästan 360 gram amfetamin, 305 gram cannabis och dessutom mindre mängder av en rad andra narkotiska preparat, samt 51 ampuller och 57 tabletter med dopingmedel.

Nu har Nyköpings tingsrätt dömt både mannen och kvinnan till fängelse i två år och tre månader för narkotikabrott och dopingbrott. Under rättegången nekade kvinnan till brott medan mannen gjorde vissa medgivanden.

Den man som stoppades utanför lägenheten dömdes för ringa dopingbrott till dagsböter.

undefined
En rad olika narkotiska preparat hittades i lägenheten, bland annat amfetamin, cannabis och kokain.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!