Knarksmugglare hade presidentens körkort

Han hade två kilo cannabis - och den ukrainske presidentens körkort i resväskan. Han skulle till Stockholm. Men på Skavsta tog det stopp.

Nyköping 26 oktober 2019 09:35

Det var i slutet av september som den 35-årige ukrainaren klev av planet från Barcelona. Han gick i den gröna filen "inget att deklarera". Där blev han uttagen för tullkontroll.

Han hade med sig en större resväska, en ryggsäck och en liten svart handväska. På förfrågan sa han att resväskan inte var hans. Han hade fått den av en kvinna i Spanien och lovat ta den med sig till Stockholm mot 50 euro. Väskan skulle hämtas av en person vid busshållplatsen på Skavsta.

I resväskan låg drygt två kilo hårt pressad cannabis.

35-åringen var frågande. Han uppgav att han tagit emot väskan av två okända personer på flygplatsen i Barcelona. De öppnade väskan och visade inehållet men mannen tror att de lagt narkotikan i väskan då han avvek för att köpa kaffe.

Mannen greps på Skavsta och häktades senare i Nyköpings tingsrätt.

Tullen gjorde också ett aningen överraskande fynd i mannens packning. Bland kreditkort och id-handlingar låg ett körkort utställt på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.  

– Det är på skämt. Man kan köpa på det marknader,  berättade den misstänkte smugglaren. Han sa att även den tyska förbundskanslern Angela Merkels körkort finns att köpa.

35-åringen åtalas nu för narkotikasmuggling och åklagaren yrkar att han utvisas från Sverige. Han erkänner de faktiska omständigheterna, alltså att han tog väskan med cannabis till Sverige, men nekar till brott eftersom han inte visste att det fanns narkotika i väskan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa