Kök och omsorg har räddat flera ton mat – bara i år

Nyköpingsbutikerna tar ett gemensamt grepp mot matsvinnet. Sänkta priser, tillagningskök och välgörenhet har reducerat butikernas matsvinn markant.

Robin gör ströbröd och krutonger av överblivet bröd.

Robin gör ströbröd och krutonger av överblivet bröd.

Foto: Malin Holmqvist

Nyköping2020-07-19 11:09

Annika Holmström, butikschef på Willys i Nyköping berättar att de sedan ett par år tillbaka prissänker varor några dagar innan de går ut. De slänger betydligt mindre mat än innan. 

– Det är jättestor skillnad. Vi säljer lådor med prissänkta grönsaker, och sätter ned priset på kött och kyckling. Vi slänger nästan inget alls som går att äta, förklarar Annika Holmström. 

På Hemköp i Spelhagen har det nya köket, som byggdes i oktober 2019, bidragit till att maten kan tas tillvara. De gör eget ströbröd på det bröd som inte går att sälja, och slänger inte lika mycket färskvaror. 

– Mycket grönsaker och kött går till matlådor och mackor. De i sin tur slänger vi nästan inget av, menar Robin Sandell, kock på Hemköp. 

Även Hemköp säljer varor till halva priset några dagar innan de går ut. Mats Linke, som är kolonial- och dryckesansvarig, förklarar att man fått positiv respons från kunderna. Men syftet är inte att tjäna pengar, utan mer att slippa slänga maten. Genom prisnedsättningen av frukt och grönt har de lyckats rädda 2,1 ton mat hittills i år. 

– Det är mer goodwill än rena kronor och det är bra för miljön, förklarar Mats. 

Butikerna ger även bort en del mat. Sebastian på Ica Nära i Stenkulla berättar att en bonde brukar hämta stötskadade frukter och grönsaker till sina djur. 

Annika Holmström berättar att de skänker mat med defekta förpackningar till behövande.

– Det är bara roligt att kunna ge bort istället för att kasta, menar hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!