Koldioxidbudget på gång för kommunen

Nu ska Nyköpings kommun upprätta en koldioxidbudget. Detta görs i samarbete med Uppsala universitet.

Marco Venegas tycker det stundande beslutet skickar en viktig politisk signal.

Marco Venegas tycker det stundande beslutet skickar en viktig politisk signal.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2019-12-01 06:30

Tidigare i år inrättade Nyköpings kommun ett utskott för miljö och klimat, en form av politisk styrgrupp för kommunen i dessa frågor, där Miljöpartiets gruppledare Marco Venegas sitter som ordförande.

Bland annat bestämdes vid skapandet på kommunstyrelsen i februari att man skulle genomföra en översiktlig förstudie om koldioxidbudgetering som vägvisare för den kommunala miljöpolitiken.

Nu ska kommunstyrelsen vid måndagens möte fatta beslut om att ta fram denna budget. Som ett led till denna ska beslut fattas om att ansöka hos Uppsala universitet om deltagande i ett uppdragsprojekt inför framtagandet. 

Ur kommunstyrelsens "ofördelade medel" ska 25 000 kronor anvisas för att bekosta framtagandet.

Klimatledarskapsnoden på Uppsala universitet bedriver ett uppdragsforskningsprojekt där kommuner, län och regioner erbjuds att delta för att ta fram koldioxidbudgetar.

Hittills har elva kommuner och sex län/regioner hoppat på detta forskningståg hos universitetet. Vid senaste kommunfullmäktigemötet i Nyköping tidigare denna månad fick Marco Venegas en fråga från publiken, i det fallet Grön framtid, hur det stod till med Nyköpings kommuns satsning i frågan och varför man inte hakade på regionen. Länsstyrelsen Södermanland är nämligen redan involverat i projektet på sitt håll och som exempel på kommuner som gått vidare finns Järfälla, vilka tillämpat och integrerat resultatet från koldioxidbudgeten när saker inom bland annat infrastruktur planeras.

– Det är självklart bra att regionen också har en övergripande bild, men att vi själva också har en är ännu bättre, så vi kan göra något åt saken själva. Det här är en viktig politisk signal till våra invånare att kommunen tar frågan om klimatet och den globala uppvärmningen på allvar, säger Marco Venegas.

Finns det någon uppfattning om hur kommunen hittills skött sig i sådana här frågor jämfört med landet i stort?

– Jag tror vi hamnade i mitten någonstans, men med en koldioxidbudget kan vi skärpa oss, säger Venegas.

Han tror transporter och byggande blir viktiga punkter i budgeten och har även sneglat mot Oxelösunds miljövänliga, utan att bli dyrare, sätt kring asfalteringsarbete.

I juni 2020 ska utskottet återrapportera i frågan till kommunstyrelsen.

Förutom Marco Venegas ingår ledamöterna Marcus Pehrsson (S), Sofia Amloh (S), Kjell Johansson (C), Petter Söderblom (M), Jan Bonnier (M) och Patrik Ivarsson (L) i utskottet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!