Kommunalråd: musikskolenedläggningen bara preliminär

En del i budgetprocessen, bara ett preliminärt förslag från nämnden och en konsekvensbeskrivning till kommunstyrelsen. Förslaget om nedläggning av Musikskolan är långt i från verklighet, dundrar kommunalrådet Urban Granström (S). Fast han kan inte lova säkert att den blir kvar.

NYKÖPING2012-06-05 21:54

- Det är lögn att Musikskolan ska läggas ned, det är inte beslutat. Det är bara ett förslag från nämnden utifrån nuvarande ramar. Sedan får vi prioritera utifrån nämndernas förslag. Det slutliga beslutet fattas av kommunfullmäktige i oktober, säger Urban Granström, kommunalråd i Nyköping (S).

Han är arg. Han tycker inte att SN ska skriva om förslaget från Barn- ungdoms- och kulturnämnden, utan vänta till det slutliga förslaget är klart till hösten. Men förslaget är redan känt bland de berörda barnen och föräldrarna, och de har blivit väldigt upprörda över nämndens prioritering. Om det inte får diskuteras, hur blir det då med medborgarnas möjlighet att påverka?

- Jag förstår att föräldrar och barn är upprörda. Men jag tror att de redan vet hur viktig musikskolan är för alla, det tycker vi också. Därför får vi lova att prioritera i budgetprocessen.

Men han kan inte lova säkert att musikskolan blir kvar. Trots att S gick till val på att satsa på barnkultur.

- Nej, det kan jag ju inte! Det här är en budgetprocess, med prioriteringar mellan verksamheter och förhandlingar mellan flera partier. Detta är en del av processen. Men vad tror du då vi prioriterar, säger han apropå vallöftena från S om barnkulturen.

Förslaget som nämnden ska ta ställning till på tisdag ligger fast. I det står tydligt att Musikskolan får noll kronor, och att noll barn ska gå där. Cajsa Widqvist, ordförande i barn-, ungdoms- och kulturnämnden (S), förklarar att hon hoppas att det inte kommer stå så till hösten. Men just nu var det lösningen.

- Vi har fått i uppdrag att lägga en budget med förra årets ramar och ge en konsekvensbeskrivning. Sedan ska kommunstyrelsen sätta sig ned och titta på vad de olika nämnderna kommit fram till. Vi har två budgetdagar i augusti, och det här förslaget är ett steg i budgetprocessen, säger hon.

Nämnden har fått prioritera bland sina uppgifter, och viktigast är skolan med språkutvecklingen och läsningen, förklarar hon. Det är grunden för alla barns utveckling, och på det kan man inte spara, tycker hon.

- Då går det inte att använda osthyveln som metod. Det hade blivit sämre för alla verksamheter. Det här var inget som någon av oss i nämnden ville göra, och det är inget färdigt budgetförslag, säger hon.

Men nedläggningen är de tankar som just nu, med de förutsättningar som gäller, snurrar i huvudena på nämndledamöterna.

- Jag förstår att föräldrar och personal är oroliga. Men jag tycker att de ska ta det lugnt. processen är inte färdig ännu, säger Cajsa Widqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!