Plötsligt försvann "varor" från tre olika brukare på boendet i Nyköping. Det framgår att brukarna blivit utsatta vid sex tillfällen under året. Den direkta konsekvensen för brukarna var att de inte längre fick den mat som de ville äta och som de själva köpt in för egna pengar.
Stölderna började i januari i år och upphörde först i mitten av april. De kan dock ha pågått mycket längre än så, enligt IVO-anmälan som Nyköpings kommun upprättat.
Det var under ett personalärende som det framgick att arbetare på boendet hela tiden känt till att varor från brukare blivit stulna. Trots denna vetskap anmäldes inte några stölder. Det gjordes först vid ett annat tillfälle. Marie Johnsson, sakkunnig tjänsteman för vård- och omsorgsnämnden, berättar mer om personalärendet som avslöjade stölden.
– Det var i samband med en tjänstetillsättning. En vakant tjänst skulle utlysas och då fanns det synpunkter på en av personerna som sökte, från de anställda. Det var så detta uppdagades, säger Marie Johnsson.
Det var först när personalärendet började utredas som det gick att slå fast att den anställde vid dessa sex tillfällen stulit. Det finns, enligt en IVO-anmälan som Vård- och omsorgsnämnden i Nyköping skickat in, goda skäl till att tro att stölderna pågått mycket längre än så.
– Verksamheten har brustit gällande rapporteringsskyldighet enligt Lex Sarah, jag har ingen kännedom i nuläget om anledningen till varför man inte rapporterat. Det framgår att det rörde sig om livsmedelsvaror som fördyrat levnadsomkostnaderna för brukarna, polisanmälan är upprättad, skriver Malin Johansson i ett mail, områdeschef för Funktionsstödsomsorgen inom Division social omsorg vid Nyköpings kommun.
När den anställde till sist konfronterades med misstankarna om stöld valde vederbörande att själv avsluta anställningen. Boendet skriver själva att rutinerna för att hantera stölder har ändrats och ytterligare information om anmälningsplikten har skickats in.
– Vi ser allvarligt på händelser som denna och det är oacceptabelt med stölder som drabbar brukare. Medarbetaren ifråga blev avstängd under utredning och har avslutat sin anställning i kommunen. Samtal har hållits med övriga medarbetare, både individuellt och i grupp, samtliga är nu medvetna om rapporteringsskyldigheten, avslutar Malin Johansson.