Polisen fattade misstankar mot dem då en bil tvärvände precis före en trafikkontroll på Lennings väg. De följde efter bilen, stannade den och genomsökte den. I bilen satt de två männen, och under passagerarsätet låg enligt åklagaren strax under ett kilo hasch. Utöver det hittades även en mindre mängd kristall i tjänstemannens jackficka. Dessutom hade han enligt åtalet kokain i blodet när han körde bilen.
Tjänstemannen nekade först till brottet, men erkände i ett senare förhör att haschet var hans. Han säger att han varken skulle använda eller sälja det, bara hämta det i Stockholm och transportera det.
– Jag tog bara emot en påse, han kom fram och sa "kod" på parkeringsplatsen och då sa jag koden och då visste han att det var jag och då fick jag påsen, säger han i förhör.
Han vill "för sin och sin familjs säkerhet" inte säga vem han skulle lämna haschet till, men säger att det är en person han tidigare köpt drogen kristall av på kredit.
– Skulden har vuxit och på så sätt kom uppdraget, säger han i förundersökningen.
Totalt säger tjänstemannen att han varit skyldig 20 000–30 000 kronor till olika personer. Att transportera knarket skulle skriva av 5 000 kronor från hans skuld.
Den skolanställdes vittnesmål skiljer sig helt från tjänstemannens. Han säger att tjänstemannen inte hade något med affären att göra, utan bara körde bilen. Han vittnar istället om att han själv köpt hasch för privat bruk för 30 000 kronor i Stockholm, och att tjänstemannen inte kände till att drogerna fanns i bilen. På frågan om ett kilo hasch inte är väldigt mycket för eget bruk svarade han "det går åt".
I hans hem hittades ytterligare 147 gram hasch och 38 500 kronor i femhundralappar.
När SN ringer den skola mannen jobbar på är rektorn omedveten om åtalet.
Vad tänker du om att en anställd på din skola åtalats för narkotikabrott?
– Det kände jag inte till, så det kan jag inte kommentera, svarar rektorn och avslutar samtalet.
Tjänstemannen åtalas även för misstänkt bidragsbrott, då han enligt åtalet lurat till sig 70 000 kronor från Försäkringskassan. Han är tidigare dömd för bland annat misshandel år 2007 och rån år 2009.
På frågan om vad som kan hända med tjänstemannen säger kommunens personalchef Katarina Högström Hadfy att hon inte uttalar sig i enskilda personalärenden.
– Legalitetsprincipen gäller i vårt tjänstemannautövande. Man faller tillbaka på lagstiftningen och agerar på vad den säger. Arbetsrätt, lagen om anställningsskydd, kollektivavtal.
Om en anställd åtalas för narkotikabrott, vad säger legalitetsprincipen då?
– Rent teoretiskt, om någonting inträffar, så att man har anledning utifrån legalitetsprincipen att se: 'vilka konsekvenser får det här för en anställning?'. Man måste pröva ett antal kriterier. Medvetenhet: 'var personen medveten om att det blir rätt eller fel?' Var det misskötsel? Vilken skada kan det här innebära? Om personen är fackligt ansluten involveras den fackliga organisationen.
Mannen är tidigare dömd för rån och misshandel. Hur tänker man när man anställer en tidigare dömd person?
– Vi har begränsade bakgrundskontroller, det är framför allt i skolan vi har det. Rättsväsendet har sin domän och arbetsgivaren sin. Man måste hålla isär de här två delarna. Vi lever i ett rättssamhälle. Om man blir dömd för ett brott och avtjänar straffet lever vi i ett rättssamhälle, säger Katarina Högström Hadfy.
Narkotikabrott kan ge fängelse i upp till tre år.