Fackföreningarna Kommunal och Vision i Nyköping gjorde i juli en varsin anmälan om "brister i den psykosociala miljön" till Nyköpings kommuns division Social omsorg. Anledningen var de många chefsbyten som gjorts inom divisionen. "Under 2016 har fem enhetschefer valt att lämna sin anställning", står det i en anmälan. Bristerna ansågs främst röra områdena inom funktionshinder.
– När chefer kommer och går så skapar det en otrygghet hos personalen, och man vet inte vart man ska vända sig med lönesamtal eller medarbetarsamtal, säger Åsa Samuelsson, facklig företrädare på Kommunal i Nyköping.
Per Norrhäll är ordförande för Vision i Nyköping som representerar cheferna i frågan.
– Det finns två huvudproblem för cheferna, dels är det för stora arbetsgrupper och dels finns ett bristande ledarskap uppifrån, säger han.
Kraven från facken är bland andra att man skapar mindre arbetsgrupper och säkerställer en god arbetsmiljö för cheferna och de övriga anställda. I anmälningarna står det att bristerna funnits en längre tid och att detta påpekats för ansvariga på kommunen. Dock menar man att de inte agerat, och heller inte gjorde så efter anmälan i juli. Därför valde facken att skicka anmälan vidare till Arbetsmiljöverket.
Men kort efter det kom kommunen med ett skriftligt svar på olika åtgärder till facken.
– Vi har bjudit in facken för dialog men de har avböjt tills det att Arbetsmiljöverket sagt sitt. Jag är lite förvånad över att man anmält oss vidare dit, säger Madeleine Lennartsson, HR-chef på Nyköpings kommun.
Hon menar att man redan förverkligat några av åtgärderna för att förbättra arbetsvillkoren för cheferna inom divisionen.
– Vi har avstämningssamtal med enhetscheferna och vi har valt att ha vikarier för våra administratörer för att underlätta arbetet med bemanning, säger Madeleine Lennartsson.
Hos Vision ser man dock positivt på kommunens reaktion.
– Generellt tycker jag att svaret är bra, även om problemen kvarstår. Vi får se om Arbetsmiljöverket öppnar upp ett ärende eller inte, säger Per Norrhäll.
Åsa Samuelsson på Kommunal tycker att det är bra att anmälan förts vidare till Arbetsmiljöverket.
– Det är för att säkerställa att det som arbetsgivaren tagit fram sker och inte hamnar i skymundan igen, säger hon.