När partiet höll torgmöte i Nyköping under valrörelsen 2018 slutade det i kaos. Motdemonstranter omhändertogs av polis och företrädare från Alternativ för Sverige, AFS, anmäldes för hets mot folkgrupp.
De har därefter ansökt om att få hyra lokaler av kommunen för att genomföra nya möten, men nekats.
Nyköpings kommun hänvisade till två paragrafer i det lokala reglementet för lokaluthyrning: 1) Uthyrningen skulle kunna medföra störning av ordningen. 2) Kommunen tillåter heller inte heller sammankomster "som tar avstånd från eller motverkar demokratiska värderingar."
Beskedet fick AFS att skicka in en anmälan till Justitieombudsmannen, JO. Nu har myndigheten fattat beslut i frågan – och riktar kritik mot kommunen: "JO konstaterar att kommunens hantering av partiets förfrågan inte har levt upp till regeringsformens krav på objektivitet. Kultur- och fritidsnämnden i Nyköpings kommun kritiseras för det och för den bristande motiveringen i svaret till partiet", står det i beslutet.
Regeringsformen är en svensk grundlag. Objektivitetsprincipen beskrivs enligt följande: "Förvaltningsmyndigheter ska beakta allas likhet inför lagen och iaktta saklighet och opartiskhet i sin verksamhet."
Av beslutet framgår att kommunen inte har motiverat beslutet tillräckligt till AFS, även om man senare gjorde det till JO. Myndigheten anser också att kommunen varit otydlig kring vilken paragraf man grundade beslutet att neka AFS på.