– Det här är en satsning som handlar om att gå före gällande grön omställning, och att utveckla modeller för cirkulär ekonomi, säger Maria Karlsson, näringslivschef i Nyköpings kommun.
Tidningen har tidigare berättat om planerna, och om den förstudie som genomförts. Idén går i korthet ut på att skapa förutsättningar för återbruk, så kallad cirkulär ekonomi, och att involvera butiker och näringsidkare på Öster i Nyköping.
Tanken är att sådant som Nyköpingsborna lämnar in på återvinningscentralen – i dag Björshult – ska kunna komma till återanvändning. Efter att ha sorterats först på återvinningscentralen och därefter ha hanterats i en lokal på Öster, ska materialet kunna distribueras till näringsidkarna.
Enligt Maria Karlsson kan det röra sig både om föremål som kan säljas så som de är och om material som kan återanvändas, till exempel för att sy eller konstruera nya saker.
Förutom att projektet ska bidra till ökad hållbarhet, är förhoppningen att stadsdelen Öster ska gynnas av satsningen.
– Det som jag gillar är att det handlar om att göra det här på ett innovativt sätt, så att man samtidigt som man jobbar med miljöaspekterna gör Öster till en mer spännande och attraktiv stadsdel, säger Maria Karlsson.
Dessutom ska det hela leda till nya jobb.
– Cirkulära Öster blir en arbetsplats där vissa personer som i dag står utanför arbetsmarknaden kan finna en miljö där de både utvecklas kompetensmässigt och sedan kan gå vidare till andra positioner, säger Torbjörn Olsson (C), ordförande i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden, i ett skriftligt uttalande på Nyköpings kommuns hemsida.
När politikerna i kommunstyrelsen samlas på måndag, är förslaget till beslut att gå vidare och realisera förslagen i förstudien. 480 000 kronor ska avsättas för projektledning under det första halvåret, enligt förslaget.
Om beslutet blir som väntat, kommer kommunens tjänsteman att återuppta arbetet och bland annat kontakta de intressenter som kan finnas för projektet. En del förutsättningar kan också ha ändrats, sedan förstudien gjordes, förklarar Maria Karlsson.
Därefter ska en återrapportering ske till politikerna, innan verksamheten kan komma igång.
– Då kommer vi att sätta fart och det kommer att hända mycket redan under första året. Men jag får återkomma med detaljer, säger Maria Karlsson.