– Den här kartan tror jag det kan vara intressant att titta på, säger David Lundevall, markförvaltare vid Nyköpings kommun.
Han och kollegan Jonas Lindeberg står på parkeringen vid Janstorpsskogen och håller upp ett gammalt flygfoto från 70-talet. Några minuter senare ansluter kommunekolog Elin Hultman också. Alla tre är överens om att den avverkning som kommunen precis ska genomföra i skogen bakom dem är ett klokt beslut, ur flera olika perspektiv. Både ekologiskt och ekonomiskt och kartan är nyckeln till att förstå det.
På kartan syns hur skogen såg ut innan området var ett naturreservat och vid avverkningsdelen fanns ingen skog, eftersom det bedrevs skogsbruk på platsen. På den gamla bilden syns även skogspartier men de ska lämnas, förklarar markförvaltarna.
– Vi kommer inte avverka något av den gamla skogen, säger Jonas Lindeberg.
– Det är viktigt att förstå att det är tillåtet att bedriva skogsbruk i det här reservatet och finns det granbarkborrar är vi skyldiga att ta bort det, säger Jonas Lindeberg.
På sikt är det tänkt att områdets naturvärde ska höjas i och med avverkningen. Bland annat finns planer på att sätta ekar vid skogsbrynet i den södra delen.
– Vi vill inte göra om det till en ny granåker utan få upp lövblandskog, säger David Lundevall.
Han förslår att Nyköpingsbor ska åka till Linudden där en liknande avverkning gjorts av samma anledningen för fyra år sedan, för att se hur snabbt lövträden etablerar sig.
Låter ni den skogen stå kvar blir den också gammal. Hur tänker ni runt det?
– Det kommer bli ett plockepinn med mycket träd som faller och då har vi ett jobb att göra med stigarna. Det kommer stundtals vara svårt att ta sig fram med så mycket död ved, säger Elin Hultman kommunekolog.
Hon ser inte att granen kommer klara sig mot nya granbarkborrsangrepp och dessutom har marken i nuläget låga naturvärden, enligt henne.
Det är möjligt att plocka svamp och bär i skogen nu men det kommer förändras. Hur ser ni på det?
– Vi snabbar på utvecklingen. All skog lever och dör och får vi in mer granbarkborre kommer det ändå bli ljusinsläpp, säger Jonas Lundevall.
Det finns även ekonomiska aspekter. Eftersom de tror att området ändå kommer drabbas av barkborrar så är det bättre att avverka skogen nu. Då kan kommunen tjäna nästan en miljon kronor istället för att gå in flera gånger och röja upp angrepp, som är dyrt.