SN skrev i tisdagstidningen om en psykiskt sjuk kvinna som under lång tid levt bland sopor och möss i sin lägenhet. Trots att hon haft regelbunden kontakt med boendestödjare och psykosenheten kunde hennes vardag förfalla.
– Man ska inte behöva leva så i dag. Tillvaron för psykiskt sjuka borde bli bättre med åren, inte sämre. Som det blir nu lämnas de vind för våg, säger Lena Lindgren, kvinnans förvaltare.
I hennes uppdrag ingår att hjälpa kvinnan med ekonomin och att fatta beslut om hennes situation. I över ett år har hon kontaktat handläggare och chefer i kommunens sociala omsorg, men inte fått respons, säger hon.
– Cheferna har inte gjort något. Jag vet att både psykosteamet och boendestödjare också har slagit larm, men istället för att titta på rutinerna så blir ärendet liggande.
Lena Lindgren har erfarenhet av flera andra kommuners arbete med psykiskt sjuka, men anser att Nyköping är den sämsta kommun hon har arbetat i.
– Södertälje till exempel har ett riktigt bra samarbete mellan kommun och landsting. Det finns inte här. I Nyköping händer det att medicin som landstinget skrivit ut ändras utan att de meddelar sig med varandra, säger hon och menar att det får allvarliga konsekvenser för någon som är beroende av att medicinera regelbundet.
Lars Johansson, chef för landstingets psykosenhet, tycker att samarbete med kommunen fungerar bra, men konstaterar samtidigt att detta är knepiga ärenden.
– Man har trots allt rätt att vara väldigt avvikande. Är det så förskräckligt att vi ska använda tvångsvård eller ej? Är det fara för hennes liv, frågar han sig och säger att han inte kan uttala sig om just detta ärende, men att personalen troligen har jobbat under mycket svåra förhållanden.
Eva Karlsson, områdeschef för kommunens boendestöd, säger att hon ännu inte kan uttala sig i fallet.
– Vi har rutiner för detta och nu ska en utredning igång och innan den är klar kan jag inte uttala mig vidare, säger hon.
Kommunen ska nu i och med Lex Sarah-anmälan utreda rutinerna och se om de agerat felaktigt. Kvinnan har nyligen accepterat att flytta in på ett särskilt boende.