Kommunen tar över Nyköpingshus igen – betalar mer

Nyköpings kommun tar över Nyköpingshus och vill utveckla delar av slottet. "Hela området är en symbol för Nyköping" säger kommundirektör Mats Pettersson.

Nyköpingshus med residenset intill är en del av Nyköpings och Sveriges historia. Fastighet ägs av Statens fastighetsverk. Största hyresgästen är Nyköpings kommun.

Nyköpingshus med residenset intill är en del av Nyköpings och Sveriges historia. Fastighet ägs av Statens fastighetsverk. Största hyresgästen är Nyköpings kommun.

Foto: Tommy Kägo

Nyköping2023-12-06 04:46

Sedan många år tillbaka hyr Nyköpings kommun stora delar av slottet. I våras sade Nyköpings kommun upp hyresavtalet med Statens fastighetsverk, som äger Nyköpingshus. 

Kommunen vill bara hyra Kungstornet, kunna använda borggårdarna och omkringliggande mark, hyra ut lokaler i andra hand, samt ändra hyresnivån.

Tidigare betalade Nyköpings kommun 2,4 miljoner kronor i årshyra. Med el och fjärrvärme landar kostnaden i år på 3,2 miljoner.

Nyköpings kommun hyr å sin sida ut delar av slottet till entreprenörer, men hyresintäkterna täcker inte kommunens kostnader. Dessutom utnyttjas inte alla delar av slottet.

Det anrika slottet tillhörde länge ett av landets högsäten och här föddes bland annat kung Karl X Gustav, 1622.

Nu landar årshyran på nästan 2,8 miljoner kronor. 

Men det satt hårt åt. Parterna kunde inte komma överens varför Hyresnämnden kopplades in. 

Knutarna löstes innan förhandling. Kommunen hyr samtliga byggnader med möjlighet att använda borggårdar och omkringliggande mark, men med undantag för gamla residenset. Residenset har ett kortare hyresavtal om 1,5 år, övriga delar är skrivna på fem år.

Samtidigt förbinder sig kommunen och fastighetsverket att söka efter en hyresgäst till residenset. Ett samverkansavtal mellan parterna har upprättats.

Men vad residenset ska användas till kan inte Mats Petterson svara på idag.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!