Målet är att även de tyngre fordonen i Nyköping ska ställas om för då kan minskningen bli dubbelt så stor.
– Åtgärden är långt ifrån hela lösningen på utsläppsområdet, men det är en del som går snabbt att implementera. Vi behöver genomföra åtgärder både på kort och lång sikt, säger Maria Brantö, miljöstrateg i Nyköpings kommun.
Det är en ny tankstation i Nyköping som gör det möjligt att tanka biodiesel - hydrerad vegetabilisk olja - HVO 100 i Nyköping och som kommunen tänker börja använda. Det gör att fler av kommunens fordon kan drivas med hållbarare bränsle.
Kommunens klimatarbete baseras på kommunens koldioxidbudget som säger att kommunen behöver minska sina utsläpp med 17% årligen. Genom att byta bränsle minskar de fossila koldioxidutsläppen.
- Det här är ett steg framåt, en av många små lösningar på ett större problem, säger Marco Venegas (MP), kommunalråd.
75 procent av kommunens dieseldrivna personbilar och lätta lastbilar ska tankas där. Det innebär en årlig minskning med 450 ton koldioxid.
Nyköpings kommun har cirka 280 fordon inom kommunen. De flesta personbilar tankas med biogas.
Skillnaden mellan hållbart producerade biobränslen och fossila bränslen är att det tagit miljontals år för fossila bränslen att bildas medan ny biomassa för biobränslen bildas ständigt. Utsläpp av koldioxid från hållbart producerade biobränslen kan därför anses koldioxidneutrala då koldioxiden som släpps ut vid förbränning hela tiden binds av växter.