Sju reseagenter från Tyskland och Österrike skulle äta middag på en restaurang i centrala Nyköping.
Reseagenterna var ute på en rundresa i Sörmland där tolv olika turistmål skulle marknadsföra sig mot reseagenterna.
Nyköpings kommun var värd och hade i planeringen förutsatt att restaurangen skulle stå för notan, som en marknadsföring.
– Inga turistmål har tagit betalt, det var upp till dem själva att vara med, säger Berit Christoffersson, turistchef i Nyköpings kommun.
Men Nyköpingskrögaren vägrade bjuda, med motiveringen:
– Det är som du säkert vet förbjudet enligt lag att bjuda på alkohol, skrev krögaren i ett mejl.
I stället erbjöd restaurangen en viss rabatt, och Nyköpings kommun tvingades acceptera.
– Ett missförstånd från början när vi planerade lunchbesöket, det får jag ta på mig. Nu var det för sent att ändra i programmet, säger Berit Christoffersson.
De tyska reseagenterna anlände på kvällen den 20 oktober och serverades ett glas spanskt bubbel, därefter lokalt producerad mat och ett glas vin.
Notan slutade på 4 247 kronor, varav bubbel och vin för 1 440 kronor.
Två dagar senare, 22 oktober, kom fakturan till Nyköpings kommun, som vägrade betala.
En kommunal tjänsteman bad i ett mejl krögaren att skicka en ny ospecificerad faktura. Där skulle alkoholen kallas "kuvertavgift 9 pers" och tillade:
– Det blir lite komplicerat för oss som kommun när kostnaden avser alkoholhaltiga drycker.
Krögaren gick i taket och ifrågasatte kommunens begäran.
– Det är konstigt att ni som kommun frågar, skrev krögaren i ett mejl.
Fakturan blev liggande obetald fram till den 24 november då SN begärde att få ta del av den.
Dagen efter, 25 november, attesterades fakturan och betalades sedan den 26 november.
Varför dröjde betalningen?
– Det var inte riktigt hanterat och jag hoppas restaurangen inte tar illa vid sig, säger Berit Christoffersson.
Nyköpings näringslivschef Maria Karlsson är ytterst ansvarig för turistnäringen och hon hänvisar till kommunens alkoholpolicy.
– Vi har tydliga regler kring representation och det är möjligt att servera alkohol vid vissa typer av arrangemang.
Varför ville ni mörka alkoholen på notan?
– Det är inte okej att göra det, men det blir lätt lite ängsligt och den här tjänstemannen är relativt ny och ovan vid representation, säger Maria Karlsson, näringslivschef i Nyköpings kommun och ansvarig för turistverksamheten.
Har ni mörkat fler alkoholnotor?
– Nej, det är jag helt säker på. Jag betvivlar också att vi skulle ha haft någon mer representation med alkohol än den här gången.