Kommunens besked: Acceptera vårt beslut – eller sluta

Acceptera vårt beslut – eller fullfölj din uppsägning. Det beskedet har deltidsbrandmännen fått av Nyköpings kommun, som kräver svar senast 22 februari. Därefter beslutar kommunen om "plan B" ska sättas i verket.

Den 22 februari blir ett avgörande datum för räddningstjänsten och invånarna i Nyköping, Oxelösund, Gnesta och Trosa. Då ska de 42 deltidsbrandmän som sagt upp sig ha meddelat om de tänker fullfölja sina uppsägningar.

Den 22 februari blir ett avgörande datum för räddningstjänsten och invånarna i Nyköping, Oxelösund, Gnesta och Trosa. Då ska de 42 deltidsbrandmän som sagt upp sig ha meddelat om de tänker fullfölja sina uppsägningar.

Foto:

Nyköping2017-01-23 20:27

Det blev ingen enighet i överläggningarna mellan Nyköpings kommun och de protesterande deltidsbrandmännen i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta. De lönetillägg de hade hoppats få lokalt, efter besvikelsen över det centrala avtalet, får blankt nej.

Istället har kommunen, genom ett ensidigt arbetsgivarbeslut bestämt att deltidsbrandmännen får:

- Två timmars betald fysträning per månad, som ger 326 kronor/månad

- Höjd dygnsersättning för extrapass, från 200 kr till 400 kr/månad.

– Det är för dåligt. Höjningen för extrapassen är dessutom bara intressant för dem som jobbar mycket, säger Patrik Gralberg, deltidsbrandman och facklig representant för Brandmännens Riksförbund, BRF.

Han och kollegerna är besvikna efter onsdagskvällens möte på Träffen, Folkets hus, där ett 70-tal deltidsbrandmän fick kommunens besked.

– Vi är många som har ställt upp länge, men vi får ingenting tillbaks. Man känner sig inte så uppskattad, precis, säger Patrik Gralberg.

Hittills har ett 40-tal deltidsbrandmän i Sörmlandskustens räddningstjänst sagt upp sig. Hur många som tänker fullfölja sina uppsägningar vet han inte, men hans egen ligger fast:

– Det känns jättetråkigt, men så är det.

Arbetsgivaren anser att det centrala avtalet måste följas, och det inte är möjligt att avvika från det på det sätt brandmännen vill.

– Det har fungerat på andra håll i landet. Det är bara att konstatera att kommunen är mer lojal mot sin förhandlingspart, än mot sina brandmän, säger Patrik Gralberg.

De fyra kommunerna anser sig inte heller ha råd att betala för deltidsbrandmännens lönekrav.

– Men har de råd att låta oss sluta? Det tar många år att bli fullärd. Här kan flera hundra års erfarenhet gå förlorad, enbart för prestigens skull.

Deltidsbrandmannaupproret

De senaste veckorna har många svenska deltidsbrandmän sagt upp sig.

I Sörmlandskustens Räddningstjänst har 42 gjort det (22 i Trosa, 7 i Gnesta och 13 i Oxelösund).

Orsaken är missnöje med det centrala avtalet som gäller från 1 maj. Bakom står fackförbunden Brandmännens Riksförbund, Kommunal och Vision, samt arbetsgivarförbundet Pacta och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Lokalt har deltidsbrandmännen krävt att få tillbaka biltillägg och OB-tillägg, samt få lönetillägg efter erfarenhet och kunskap.

Det har Nyköpings kommun sagt nej till. Istället har ett ensidigt arbetsgivarbeslut fattats om höjd dygnsersättning vid extrapass samt ersättning för fysträning på arbetstid.

Den 22 februari ska deltidsbrandmännen meddela om de fullföljer eller återtar sina uppsägningar.

Först därefter beslutas hur den nya organisationen ska se ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!