Kommunens elnota rusar – med tiotals miljoner kronor

De höga elpriserna slår hårt mot Nyköpings kommun. Elnotan beräknas stiga med 28 miljoner kronor redan i år. "Det är oerhört mycket skattepengar", säger Mats Pettersson, kommundirektör.

Kommunens kostnader för el beräknas stiga med 50 miljoner kronor på två år. "Det är oerhört mycket skattepengar", säger kommundirektör Mats Pettersson.

Kommunens kostnader för el beräknas stiga med 50 miljoner kronor på två år. "Det är oerhört mycket skattepengar", säger kommundirektör Mats Pettersson.

Foto: Kollage SN

Nyköping2022-09-19 04:45

Förra året uppgick kommunens elkostnader till 67 miljoner kronor. Efter det har en energikris lett till kraftigt ökade elpriser i stora delar av Europa – en utveckling som även drabbar Nyköpings kommun.

Prognosen pekar på att kommunens elnota kommer att stiga med 28 miljoner kronor och sluta på totalt 95 miljoner kronor i år. Sedan blir det värre. Nästa år, 2023, beräknas elkostnaderna uppgå till 117 miljoner kronor. 

– Det är 50 miljoner kronor mer än 2021. Det oerhört mycket skattepengar som vi kunde ha nytta av på bättre sätt, säger Mats Pettersson.

undefined
Kostnaderna för elen beräknas stiga med 50 miljoner kronor på två år. Det är kännbart för kommunen men i grunden är Nyköpings ekonomi god, säger kommundirektör Mats Pettersson.

I maj i år gav politiken kommunens olika verksamheter i uppdrag att se över vilka energibesparande åtgärder som kan vidtas. Dels för att gynna miljön och dels för att möta de stigande elpriserna och hålla nere kostnaderna.

Nu snabbas detta arbete på, berättar Mats Pettersson.

I kommunens fastighet Vägporten på Repslagaregatan har redan den direktverkande elen bytts ut mot bergvärme. Den nya skola och förskola som byggs i Oppeby kommer också att få bergvärme. Dessutom planeras det solceller på Rosvallas tak.

– Vi kan också se över möjligheterna att flytta ihop olika verksamheter, kontrollera att det inte är onödigt varmt i olika lokaler och se till att det är släckt i lokaler som inte används. Det är viktigt att alla gör det som är möjligt.

undefined
På Rosvalla har en del energieffektiviseringar redan genomförts. Värmen från kylaggregaten tillvaratas till exempel. I andra kommuner har ishallar stängts för att hålla nere kostnaderna. I dagsläget är detta inte aktuellt i Nyköping.

I andra kommuner har de stigande elpriserna lett till att ishallar och badhus har tvingats slå igen. I dagsläget är det inte aktuellt med några sådana åtgärder i Nyköping, berättar Mats Pettersson.

– Om krisen blir värre och elkostnaderna ökar ännu mer så måste vi kanske vidta fler åtgärder. Men vi kommer inte att ta något beslut om att stänga till exempel en ishall utan att först ha en dialog med föreningslivet.

– Det är viktigt för både barn, ungdomar och vuxna att det finns tillgång till fritidsaktiviteter, säger han.

Även om 50 miljoner kronor i ökade elkostnader är ekonomiskt kännbart för kommunen, bedömer Mats Pettersson att Nyköpings ekonomiska ställning är god. Budgeten för 2023 pekar på ett överskott på 2,8 procent, vilket ligger en bra bit över rekommendationerna från SKR.

– Även om överskottet skulle minska på grund av de stigande elpriserna kommer vi att göra ett plusresultat. Men det försämrar vår förmåga att själva finansiera investeringar, säger Mats Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!