– Vi riktar all vår uppmärksamhet på att ha verksamheterna förberedda för en strejk, säger Kent Nyman, chef för kommunens tekniska division.
Där ingår både Björshults avfallsanläggning och skolköken, alltså de verksamheter där fackförbundet Kommunal har varslat personal om strejk.
– Jag valde att ta beslut om att inrätta en krisledningsstab med anledning av strejkvarslet. Det gör vi helt enkelt eftersom det är samhällsviktig verksamhet vi pratar om, säger Kent Nyman.
På Björshult mellanlagras Nyköpingsbornas hushållsavfall.
– På något sätt behöver vi hantera det flödet, säger Kent Nyman.
På de skolkök som kan tas ut i strejk lagas inte bara skolmat. Köken förser även många förskolor med mat.
Hur, och i vilken utsträckning, verksamheterna ska kunna hållas igång om strejken bryter ut vet Kent Nyman inte än. Han konstaterar att det bara gått ungefär ett dygn sedan strejkvarslet lades när tidningen talar med honom.
– Jag vill verkligen säga till alla som har någon som blir berörd om varslet träder i kraft, att vi gör verkligen vårt yttersta för att lösa det så att verksamheterna ska kunna fortgå. Men det är för tidigt att säga om vi kommer att lyckas fullt ut eller inte, säger han.
Sara Ükisk, ordförande i Kommunal sektion nordost, sa i måndags till tidningen att möjligheten ju finns för kommunen att köpa in mat, om skolköken inte är igång. Men om det blir så, eller om det går att lösa på annat sätt, kan Kent Nyman inte säga.
– Det handlar om vilken personal vi har tillgänglig som fortfarande kan utföra arbetsuppgifter. Kan vi bibehålla leveranser men med en annan ambitionsnivå? funderar han.
Senast i början av nästa vecka hoppas han att det ska finnas en tydligare plan.
– Jag vågar i dagsläget inte säga att vi kommer att ha alla enheter öppna, men det är vår definitiva målsättning att kunna ha det.
Men folk kommer få sina sopor hämtade hemma?
– Det är ju samhällsviktig verksamhet, och vi kommer verkligen att göra vårt yttersta för att klara av det uppdraget.
Kent Nymans förhoppning är att parterna ska komma överens för den 18 april, då strejken annars bryter ut. Men han konstaterar samtidigt att förhandlingarna hålls på nationell nivå och att kommunen inte har någon påverkan på dem. Därför måste man vara beredd på att strejken blir verklighet.