– Det blir en frustration i arbetet när man inte kommer framåt, säger Maria Brantö, miljöstrateg vid Nyköpings kommun och den som samordnar miljöarbetet i Nyköpings kommun.
Kommunen är missnöjd med åtgärdsprogram för Sörmlands miljö och anser att två arbetsgrupper som länsstyrelsen styr över inte har fungerat. Det gäller grupperna Livskraftigt vatten och Hållbart samhälle. Två andra har fungerat bra.
Kritik framförs i ett protokoll från kommunstyrelsens utskott för miljö och klimat, i mitten av november. Länsstyrelsen presenterar en rad åtgärder "utan att veta om det finns något behov av dem" och "kommer oförberedda" till möten, vilket kostar tid och pengar, står det i protokollet.
Det är framför allt i gruppen Livskraftigt vatten som problemen varit som störst, enligt Maria Brantö, miljöstrateg inom Nyköpings kommun.
– Det har varit problem med processledningen från länsstyrelsen sida och att man inte kommit framåt i arbetet, säger hon.
Vad kan det få för konkreta konsekvenser när sådant här arbete inte fungerar?
– Det handlar om att säkerställa en god kemisk och ekologisk status i våra sjöar och vattendrag. Så som minskad övergödning.
Eftersom kommunen anser att gruppen fungerar dåligt har det skapat interna problem och kostat tid och pengar.
Samtidigt är övergödningsproblematiken en av de punkter som länsstyrelsen oroar sig som mest för. I sin egen färska rapport om de årliga uppföljningarna av miljömålen skriver de att "övergödning är den främsta vattenrelaterade utmaningen i länet".
Någon sammankallande funktion, likt den Maria Brantö har på kommunen, fanns inte på länsstyrelsen under september och oktober.
– Det var också en anledning till att jag drog den här kritiken för utskottet. Det kändes oklart hur vi skulle få ihop det här då. Vi var dessutom i den mest kritiska perioden och visste inte riktigt hur vi skulle gå vidare internt.
Brantö tyckte det blev förvirrande när hon inte visst vem hon skulle vända sig till.
Nu finns en sammankallande funktion och Brantö är mer positiv till arbetet. Hon har inga dagsfärska redogörelser men utgår ifrån att åtgärder kommer att presenteras inom kort.
– Vi har en deadline att inkomma med åtgärdsförslag. Jag antar att det kommer in åtgärdspaket innan jul. Kritiken kom i november och de har haft en månad på sig att snäppa upp sig lite.
►Läs också: Länsstyrelsen tycker att kommen har delvis rätt – men fel fokus