Kommunprojekt ska öppna privata dörrar

Kommunen hoppas kunna lösa boendesituationen för många nyanlända med hjälp av en ny bostadsförmedling.

Nyköping2016-10-31 05:30

Nyanlända som har fått permanent uppehållstillstånd behöver ha någonstans att bo, och Nyköpings kommun är skyldiga att ge dem det. Men det är svårt att ordna bostad i Nyköping. Därför har nu kommunen sjösatt projektet Öppen dörr där privatpersoner kan bli hyresvärdar.

Neeran Al-ani är handläggare och samordnare för projektet. Sedan i våras har hon utrett möjligheterna för privatpersoner att bli hyresvärdar och förmedlar nu kontakten mellan nyanlända och eventuella hyresvärdar.

– Jag har underlag för hur mycket stöd de nyanlända får och vet hur mycket de kan betala i hyra, säger Neeran Al-ani.

Hyrorna sätts av bostadsägaren och ska följa marknadspriserna. Dock har Neeran Al-ani fått tacka nej till intressenter som har velat sätta för hög hyra. Nyligen har hon hjälpt tre familjer att hyra bostäder i Vrena och Nyköping.

– De ska klara sig med det etableringsstöd de får, men det varierar hur mycket de får.

Ett hyreskontrakt måste gälla i minst två år. Det är för att de ska få en chans att etablera sig och integreras i samhället, förklarar Neeran Al-ani.

– Det måste också vara nära till kollektivtrafik och ett område där det är lätt att integreras, säger hon.

Via kommunens hemsida kan privatpersoner lämna in en intresseanmälan, och redan nu har Neeran Al-ani tagit emot flera. Hon är positiv till projektet och märker att det är många som är intresserade av hur det går. Kommuner runt om i landet har hört av sig för att ta reda på mer om Öppen dörr för att kopiera konceptet.

– Jag har en jättepositiv känsla! Det är väldigt positivt att folk hör av sig och Nyköpingsborna verkar tycka om projektet, säger Neeran Al-ani.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om