Kommuntopparna om Ukrainaläget: "Var källkritiska"

Läget i Ukraina oroar och påverkar omvärlden. I Oxelösund och Nyköping förbereder sig kommunerna för konsekvenser inom flera olika områden.

Nyköping 25 februari 2022 15:27

Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande i Nyköping, kallar situationen fruktansvärd. 

– Putin är en farlig man, om vi inte visste det sedan innan. Det känns skakande att vi är i en situation i Europa som vi inte har haft sedan andra världskriget, säger han. 

Rysslands invasion av Ukraina och de sanktioner som följer kommer att påverka världsekonomin. Där är även Nyköping en del, menar Granström. 

– Långsiktigt kan det påverka energipriser och ekonomin i stort, det påverkar företag och människor i Nyköping. Vi drar igång budgetarbetet för 2023 på tisdag och det här är ytterligare en faktor att ta med, säger han. 

Kommunen kommer under fredagen att ha en avstämning för att se vad som behöver göras från deras sida. 

– Vi tittar på hur man ska bemöta barn i förskolan och skolan, om det finns elever som kanske har släktingar. Det finns ju också självklart risk att människor kommer att fly från Ukraina till Sverige och då även till Nyköping. Det tittar vi på, säger han. 

Men än finns ingen plan för hur asylmottagandet skulle se ut om det blir aktuellt.

Även i Oxelösund diskuterar man ett eventuellt flyktingmottagande.

– Nästa vecka kommer vi att signalera till våra förvaltningar att förbereda sig på om vi får en eventuell flyktingvåg. Vi tittar på våra möjligheter att bidra och vilka resurser vi har, säger Catharina Fredriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund.

Hon menar liksom Granström att Oxelösunds invånare och företag kan påverkas ekonomiskt på grund av exempelvis förändrad import och export. Även säkerhetspolitiskt är det bekymmersamt.

– Oxelösund har ju ett strategiskt läge vid kusten. Men det är alldeles för tidigt att dra några säkerhetspolitiska slutsatser, säger hon.

Hon uppmanar nu Oxelösundsborna att följa utvecklingen men samtidigt vara källkritiska. Samma budskap har Urban Granström till Nyköpings invånare.

– Det gäller att följa vad som händer men också vara försiktig och värdera den information som kommer. Det har vi alla en skyldighet att göra. Sedan kan man prata om det med barn och unga som kan bli oroliga. Men det är också viktigt att ta till sig av det som försvarsmakten säger, att man inte bedömer att det är risk för väpnad konflikt i Sverige, säger han.

Oxelösund kommer även att från och med fredag lysa upp statyn Ståltheten, nere i fiskehamnen, i gult och blått för att visa stöd för Ukraina.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Kriget i Ukraina
Danmark

Vapenproduktion till Ukraina: "Ny dimension"

Vapenproduktion till Ukraina: "Ny dimension"
Ukraina

Satellitbilder uppges visa skadade ryska flyg

Satellitbilder uppges visa skadade ryska flyg
Danmark/Ukraina

Dansk hjälp i utbildning för ukrainska soldater

Dansk hjälp i utbildning för ukrainska soldater
Ukrainakriget

Medlemmar flyr Amnesty efter Ukraina-uttalande

Medlemmar flyr Amnesty efter Ukraina-uttalande
Ukraina

Ukraina vill företrädas av Schweiz i Moskva

Ukraina vill företrädas av Schweiz i Moskva
Visa fler
Läs mer!

Tidigare ÖB, Johan Hederstedt: "Ryssland kommer antagligen hota militärt"

Tidigare ÖB, Johan Hederstedt: "Ryssland kommer antagligen hota militärt"