Konstmuseet blir mikrobryggeri

Om några månader har konsthallen vid Nyköpingshus förvandlats till ölbryggeri och pub. Ännu återstår mycket jobb - men förhoppningen är att Nyköpingsborna ska kunna ta en julöl vid bardisken i den forna utställningslokalen.

Nyköping 11 oktober 2019 07:15

Många hinder har forcerats på vägen. Marken utanför har sanerats – här har cancerframkallande ämnen med delvis kryptiska beteckningar som PAH:er  (polycykliska aromatiska kolväten), kreosot, stenkolstjära och bly legat kvar i marken ända sedan Nyköpings första gasverk placerades på tomten i mitten av 1800-talet. Det var i bruk fram till 1910.

Men nu rustas för nya tider. Efter en period av stilltje är byggverksamheten åter i full gång. 

Thomas Pettersson är en av dem som jobbar för att lokalerna ska stå klara så  Nyköpingsborna ska kunna sitta ner och ta en julöl i december. Han beskriver hur projektet har fått anpassats efter verkligheten. Som till exempel när det stod klart att golvet kanske inte skulle palla för mikrobryggeriets supertunga öltankar. Det krävdes stabilare underlag och renoveringsplanerna lades om. 

– Här har vi förstärkt med balkar, visar han. Öltankarna väger tillsammans över 80 ton när de är fulla.

Pettersson gör grovjobbet tillsammans med kollegor från byggfirman Nyvest och ett gäng underentreprenörer. Det går åt gubbar som river, elektriker, rörmokare och folk som borrar sig igenom betongen. Sen kommer finliret med snickare och kakelsättare innan öltankarna fraktas in i lokalerna.

Byggnaden har ett kulturhistoriskt värde. Stenplattorna i vestibulen och de välbekanta konsthallsdörrarna ska bevaras. Här blir det plats för mingel. I markplanet blir det bryggeridel, kök och bar. Källaren förbereds för öltappning, personalrum, kontor och lager. 

I våras presenterade Nyköpings kommun de blivande hyresgästerna;  lokala entreprenörerna Jonas Kandefelt och Sasse Sahand Sepehrazar som tillsammans driver bryggeriföretaget "Nyköping Brewing ".  Kandefelt har under tio år varit vd på Nils Oscar och Sepehrazar är inarbetad lokal krögare. 

– Vi hoppas komma in i lokalerna och flytta in våra prylar i mitten av november. Sen ska det testköras och alla tillstånd ska bli klara, säger Jonas Kandefelt. Vår absoluta målsättning är att vi ska ha öppet under december månad. Alla vet att det är en bra månad för den här typen av verksamhet.

Redan från start serveras egenbryggd öl i glasen.

– Vi samarbetar med ett annat bryggeri och är faktiskt där just nu och tappar, säger Kandefelt. Det blir helt nya sorter som inte tidigare är lanserade. 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa