Kontanterna försvinner från p-automaterna

Snart följer Nyköping andra städers exempel och tar bort kontanthanteringen från parkeringsautomaterna. Nästa år måste den som parkerar ha kort eller app för att betala.

Appen är smidig att betala med, tycker Jan Åhman och Helene Broms som har sommarstuga utanför Nyköping. Men det kan bli svårt för turister som många gånger är vana vid kontanter, säger Helene Broms.

Appen är smidig att betala med, tycker Jan Åhman och Helene Broms som har sommarstuga utanför Nyköping. Men det kan bli svårt för turister som många gånger är vana vid kontanter, säger Helene Broms.

Foto: Annika Clemens

Nyköping2019-05-03 04:27

Daniella Hildingsson räknar för sig själv medan hon stoppar i mynt i parkeringsautomaten på parkeringen i hörnan av Västra Kvarngatan och Västra Trädgårdsgatan. Hon brukar spara på mynt hon får och lägga dem i bilen för att använda just till parkering.

– Vad ska jag nu göra med alla mina mynt?

Frågan ställer hon sig när hon får höra att möjligheten att betala parkeringen kontant snart försvinner.

– En sak är att kontanter tas bort från butiker och sånt för rånrisken. Men hur många rånförsök görs här?

Men Nyköpings kommun ser flera nackdelar med kontanthanteringen i parkeringsautomaterna.

– Vi får många klagomål på att mynten inte fungerar och att kvitton fastnar, säger Tommy Carlsson, gatuchef i Nyköpings kommun.

I veckan beslutade politikerna i Nyköpings kommunstyrelse att ta bort kontanthanteringen i samband med att stadens 49 parkeringsautomater ska uppdateras.

Det har bland annat visat sig att några av de nya mynten är för lätta för att maskinerna ska känna av dem. Utöver problemen som kan uppstå kostar mynthanteringen pengar. Kommunen räknar med att spara 200 000 kronor per år på att ta bort mynten från automaterna och ytterligare 100 000 kronor om man räknar med den extra service som mynthanteringen kräver.

Nyköpingsbon Stig Söderström föredrar också att betala kontant eftersom det enligt honom går fortare.

– Det är inte alla pensionärer som har telefoner med appar i. Jag har en vanlig telefon som jag kan skicka sms med. Och när man betalar kontant slipper man stå och vänta, titta vad fort det gick, säger han och håller upp papperskvittot.

Kvitton på papperslapp försvinner med uppgraderingen och allt sköts digitalt. Det gör också att övervakningen av felparkerare kan gå fortare.

De pengar som sparas skulle kunna användas till ökad övervakning, enligt tjänsteskrivelsen som låg till grund för kommunstyrelsens beslut, även om det inte är något som Tommy Carlsson tror kommer att behövas.

– Vad pengarna ska användas till får vi se, det här var ett exempel bara. Vi har inte behov av mer övervakning i dag.

Gatukontoret väntar sig en del frågor när kontanterna tas bort, även om bara var tionde parkerare fortfarande betalar med mynt eller sedlar.

– En del samtal kommer vi nog att få, men då får vi förklara. De flesta använder kort i dag och kontanthanteringen minskar, säger Tommy Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!