Anledningen till att naturvårdsbränningen är inställd beror på den allvarliga skogsbrandssituationen i Östergötland och den planerade bränningen kommer heller inte att genomföras den närmaste veckan, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Tanken var att det skulle sättas fyr på en myrholme på Fjällmossen som är fyra hektar stor. Det växer både äldre tallar och yngre granskog på platsen. Eftersom myrmarken runt holmen är blöt blir det en bra gräns för bränningen. Förr i tiden var det mer vanligt med naturliga skogsbränder och nuförtiden försöker man efterlikna sådana bränder medvetet. Det gör nämligen att djur och växter som är anpassade att leva i mark som brunnit får en chans att överleva.
– En kontrollerad naturvårdsbränning skapar en öppnare skog med fler döda träd, lövträd och en större mångfald av miljöer från stort till smått. Det är bristvaror i dagens skogslandskap, säger Per Folkesson på Länsstyrelsen i Södermanlands län i ett pressmeddelande.
Tillsammans med 13 andra län i landet deltar länsstyrelsen i projektet Life+Taiga under perioden 2015-2019. Finansieringen kommer från EU och projektet är Sveriges största naturvårdsprojekt hittills inom Life+.