Köpte rökeri i pandemi – uteservering ska grävas bort

I mars blev restaurangaffären klar för Johnny Zetterlind och Isabella Erixson. Rökeriet var deras. Sedan kom covid-19 och snart kommer en grävmaskin.

Krögarparet Johnny Zetterlind och Isabella Erixson köpte krogen Rökeriet precis innan pandemin briserade.

Krögarparet Johnny Zetterlind och Isabella Erixson köpte krogen Rökeriet precis innan pandemin briserade.

Foto: Fredrik Ericsson

Nyköping2020-07-26 19:05

– Det är fuktiga alspån som vi lägger ner här, säger krögare Johnny Zetterlind.

Han tar upp en näve rökeribränsle och håller fram. Sedan pekar han på rökens brännkammare där spånen ska ner för att börja glöda. Gaserna från träspånen letar sig sedan in bland plåtarna. Mängder av räkor ligger utspridda i röken och de har fått den där karaktäristiska gyllengula färgen.

– Äppelträ kan nog också bli gott, säger han.

undefined
Nyrökta räckor direkt från röken är inte Johnny Zetterlinds favorit utan han vill att de ska mogna över natten för röksmakens skull.

Det är ett hantverk att röka räkor, precis som alla annan matlagning. Temperatur och tid påverkar saftigheten i räkorna. Val av träslag och hur länge röken ska få tränga in i köttet påverkar smaken.

– Jag gillar saftiga räkor och tycker de blir bättre om röksmaken får mogna över natten, säger han.

De färdigrökta räkorna serveras dagen efter, helt enkelt.

Det är mitt på dagen och ett tjugotal kunder sitter på uteserveringen. Krögarparet köpte restaurangen från de tidigare ägarna precis innan corona slog till i mars. Någon panik letade sig ändå inte fram. Dels för att premiären var tänkt i maj men också för att konceptet med rökeriets uteservering var inarbetad sedan tidigare.

Uteserveringar har seglat upp som positiva i smitskyddssammanhang, i jämförelse med inomhus.

– Jag tror faktiskt att det är så också. 

De kanske oväntat låga stressnivåerna i krögarparet beror på att Johnny Zetterlind och Isabella Erixson trodde att det skulle bli ett rejält sug efter att få komma ut, när sommaren nalkades. De har fått rätt. Vid fina kvällar har det varit fullt vid borden. 

Det i sin tur tror han kan provocera människor som går förbi. När de ser att det sticker upp huvuden överallt.

– Vi vill inte bidra med någon smittspridning i samhället och får besök minst två gånger i veckan av inspektörer.

undefined
På lunchen kan det vara relativt lugnt men soliga kvällar är det fullt på uteserveringen.

Han önskar att alla skulle känna till att det är så. Att de har ögonen på sig. 

Dessutom berättar han att det handlar om centimeter mellan borden. Allt ska följas till punkt och pricka.

– Vi för diskussioner med inspektörerna hela tiden. Det är bra att det är så, säger han.

Framtiden ser han ljust på, trots att kommunen i höst ska gräva bort hela deras uteservering. En stor vattenledning ska åtgärdas och då måste uteserveringen bort. Den ska sedan återställas av kommunen.

– Vi har hunnit stänga när arbetet börjar och uteserveringen ska vara tillbaka nästa säsong, säger han. 

 De känner sig inte oroade.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!