Körde av vägen med fyra kompisar - åtalas

Fem ungdomar skadades i en våldsam avåkning i en kurva på en landsväg utanför Råby, natten till den 18 juli. Nu åtalas den 18-årige föraren för att ha orsakat sina kompisar svåra skador.

Olyckan inträffade på väg 811. Bilen voltade och hamnade på taket. En tonåring slungades ut genom rutan. Han fick svåra hjärnskador och vårdas på sjukhus.

Olyckan inträffade på väg 811. Bilen voltade och hamnade på taket. En tonåring slungades ut genom rutan. Han fick svåra hjärnskador och vårdas på sjukhus.

Foto: Polisen

Nyköping2019-10-16 19:15

Det var mörkt och 18-åringen körde på den slingriga landsvägen mellan Råby och Runtuna. I närheten av Laggarstugan gick bilen av vägen, voltade och hamnade på taket på en åker.

Fyra killar och en tjej åkte i bilen. Samtliga skadades, flera av dem mycket allvarligt. En 17-åring som slungades ut ur bilen vårdas ännu på sjukhus med allvarliga hjärnskador. Enligt utlåtande från rättsmedicinalverket var hans skador livshotande. 

Föraren hade haft körkort i en månad. Omedelbart efter olyckan sa han att han trodde att han kört i 85-90 km/tim när han väjde för en hare. Till en ambulanssjuksköterska ska han ha sagt att han var mycket trött och eventuellt somnat vid ratten. I efterföljande förhör har han uppskattat hastigheten till under 60 km/tim.

Ingen av de tre ungdomarna i baksätet hade bälte.  Den 15-åriga flickan kommer inte ihåg något av olyckan. Hon vaknade upp utanför bilen, liggandes på mage. I efterhand fick hon veta att hon blivit utdragen ur bilen. Hon fick svåra höftskador vid kraschen. 

Hastighetsbegränsningen på vägen är 70 km/timmen. Åklagaren hävdar att olyckan beror på att den 18-årige föraren kört för snabbt och/eller varit uttröttad och åtalar honom nu för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Han nekar till brott.

Advokat Pia Björstrand är målsägarbiträde för de fyra ungdomarna. Hon uppger att alla utom den svårast skadade 17-åringen nu är tillbaka i skolan. 

Karta: Erikslund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!