Succé för korvrundan i Nyköping: "Fem av fem varmkorvar"

Korv och brödrundan börjar bli en tradition i Sörmland. Nu har återigen snabbmaten fått kliva in i finrummet för en dag.

Korv och brödrundan anordnades över hela söndagen, bland annat på Tovastugan i Nyköping. Iris Vasilakis och Emil Rigo hittade varsin favorit.

Korv och brödrundan anordnades över hela söndagen, bland annat på Tovastugan i Nyköping. Iris Vasilakis och Emil Rigo hittade varsin favorit.

Foto: Peter Alexis

Nyköping2025-03-09 15:21

När Korv och brödrundan återkommer till Sörmland får den mest klassiska svenska snabbmaten kliva in i finrummet och för en gångs skull vara en delikatess.

– Det är riktigt kul det här. Jag har varit med och jobbat på Korv och brödrundan flera gånger nu och det är väldigt roligt varje år, säger Ludvig Hedin som har bråda dagar där han står och tar hand om disken på Tovastugan.

undefined
" Det finns så många coola korvar", säger Ludvig Hedin som fick sköta disken på Korv och brödrundan.

Han berättar att de försökt hitta nya smaker till årets Korv och brödrunda.

– Vi har en ny kock som gillar att experimentera. Det finns så många coola korvar. Min favorit just nu är choripan, den är väldigt god, säger Ludvig Hedin.

Lördagens korvrunda sammanfaller lämpligt nog med en av de första riktigt bra uteätardagarna för året. Vid Tovastugan, där flera olika lokala producenter samlats behöver folk inte frysa den här lördagen tidigt i mars.

Emil Rigo håller på att sätta tänderna i en grillkorv med rejält med rostad lök på.

– Riktigt bra, är hans omdöme.

Det är väldigt långt till en femkronors varmkorv från en förbutik den här lördagen. Samtidigt syns det på prislappen där flera av korvarna på menyn kostar en bra bit över hundralappen.

undefined
"Fem av fem varmkorvar i betyg. Det här är en riktig folkfest, säger Johan Kraft.

En bit bort sitter Johan Kraft.

– Det här var lite meckigt att äta med det stora brödet och all salsa, men väldigt gott. Fem av fem varmkorvar i betyg. Det här är en riktig folkfest, säger han och tar en bit chorizo till.

Sörmlands matkluster samordnar Korv och brödrundan som har deltagare över stora delar av Sörmland. I östra Sörmland gick det att göra flera stopp i Trosa, Gnesta och Nyköping.

undefined
Bara senap och ketchup? Korv och brödrundan gav ny inspiration till nästa korvgrillning.
Karta: Tovastugan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!