Sörmlands Matkluster som har bjudit in mathantverkare, producenter, gårdsbutiker, restauranger och kreatörer att delta på temat Korv & Bröd. Hela 46 producenter var anmälda till årets runda, vilket är nytt rekord enligt matklustrets hemsida.
En av de gårdsbutiker som deltar är Bergs gård utanför Trosa.
– Den här dagen är jätterolig, det är tredje året som vi är med på korv- och brödrundan. Första året vi var med blev vi faktiskt överkörda, vi trodde inte att skulle bli ett sådant stort evenemang som det var, säger Frida Jonsson.
I år har det förberetts med många olika korvar och bröd.
– Vi gör inte korven själva, men det är vårt kött, så det är bara nötkött i våra korvar. Vi skickar köttet till Mälarchark i Eskilstuna och de tillverkar korvarna. Vi har alla sorters korv, såsom wienerkorv, falukorv och ostchorizo med västenbottenost som jag tycker är godast, säger hon.
Hur är det att driva en gårdsbutik nu när matpriserna stiger och folk har mindre pengar i plånboken?
– Vi har märkt att efter pandemin så ökade medvetenheten hos konsumenten och den finns kvar. Vi har inte märkt så stor skillnad, säger Frida Jonsson.
Monika Brandtberg och Agnes Possman står för korvgrillningen vid Bergs gård och har just slagit upp portarna när tidningen kommer.
– Det känns bra, vi är redo för massorna, vi har redan sålt vår första korvbricka. Men de flesta korvätarna kommer nog vid lunch, säger Monika Brandtberg.
Lovisa Segersvärd med familj var bland de första att beställa.
– Vi sa att vi skulle vara här klockan tio när de öppnar, så vi hinner åka runt till både Saltå Kafé och De Vilda i Järna. Det är så kul när de visar upp hantverket som finns här i Sörmland, säger hon.
På gågatan utanför Hellmanska gården i Nyköping står Linus Hardö och grillar den lokalproducerade korven på gasolgrillen.
Sandra Long bor på Öster i Nyköping och var på väg till jobbet, när hon stannade för en korv.
– Det här är jättetrevligt, hade jag varit ledig i dag har jag nog åkt runt till de olika producenterna.
Malin Ottosson vid Tovastugan är med för tredje året.
– Det ser jättebra ut, vi är glada för det här vädret och det börjar komma många människor. Vi har tillverkat goda korvar på lokalt sätt och även tillverkat corn dogs som är väldigt amerikanskt med vår egen tvist, säger hon.