Korvar och bröd lockade många besökare

Lokalproducerad korv lockade många till lördagens korv- och brödrunda. ”Första året vi var med blev vi faktiskt överkörda, vi trodde inte att skulle bli ett sådant stort evenemang", säger Frida Jonsson på Bergs gård utanför Trosa.

Lovisa Segersvärd har stannat till vid Bergs gård för ett smakprov på korvbrickan och ska sedan vidare till Järna för att besöka De Vilda och Saltå kvarn.

Lovisa Segersvärd har stannat till vid Bergs gård för ett smakprov på korvbrickan och ska sedan vidare till Järna för att besöka De Vilda och Saltå kvarn.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-03-11 18:37

Sörmlands Matkluster som har bjudit in mathantverkare, producenter, gårdsbutiker, restauranger och kreatörer att delta på temat Korv & Bröd. Hela 46 producenter var anmälda till årets runda, vilket är nytt rekord enligt matklustrets hemsida.

En av de gårdsbutiker som deltar är Bergs gård utanför Trosa.

– Den här dagen är jätterolig, det är tredje året som vi är med på korv- och brödrundan. Första året vi var med blev vi faktiskt överkörda, vi trodde inte att skulle bli ett sådant stort evenemang som det var, säger Frida Jonsson.

I år har det förberetts med många olika korvar och bröd.

– Vi gör inte korven själva, men det är vårt kött, så det är bara nötkött i våra korvar. Vi skickar köttet till Mälarchark i Eskilstuna och de tillverkar korvarna. Vi har alla sorters korv, såsom wienerkorv, falukorv och ostchorizo med västenbottenost som jag tycker är godast, säger hon.

Hur är det att driva en gårdsbutik nu när matpriserna stiger och folk har mindre pengar i plånboken?

– Vi har märkt att efter pandemin så ökade medvetenheten hos konsumenten och den finns kvar. Vi har inte märkt så stor skillnad, säger Frida Jonsson.

undefined
Frida Jonsson på Bergs gård med nybakat ölbröd, gjort på den egna folkölen som bryggs på gården. " Det är ett väldigt mustigt bröd".

Monika Brandtberg och Agnes Possman står för korvgrillningen vid Bergs gård och har just slagit upp portarna när tidningen kommer.

– Det känns bra, vi är redo för massorna, vi har redan sålt vår första korvbricka. Men de flesta korvätarna kommer nog vid lunch, säger Monika Brandtberg.

Lovisa Segersvärd med familj var bland de första att beställa.

– Vi sa att vi skulle vara här klockan tio när de öppnar, så vi hinner åka runt till både Saltå Kafé och De Vilda i Järna. Det är så kul när de visar upp hantverket som finns här i Sörmland, säger hon.

På gågatan utanför Hellmanska gården i Nyköping står Linus Hardö och grillar den lokalproducerade korven på gasolgrillen.

Sandra Long bor på Öster i Nyköping och var på väg till jobbet, när hon stannade för en korv.

– Det här är jättetrevligt, hade jag varit ledig i dag har jag nog åkt runt till de olika producenterna.

undefined
Sandra Long passade på att ta en korv innan hon kilade vidare till jobbet. Linus Hardö fixade korven.

Malin Ottosson vid Tovastugan är med för tredje året.

– Det ser jättebra ut, vi är glada för det här vädret och det börjar komma många människor. Vi har tillverkat goda korvar på lokalt sätt och även tillverkat corn dogs som är väldigt amerikanskt med vår egen tvist, säger hon.

undefined
Fredrik Kämpenberg och Malin Ottosson fixar till corn dogen, en amerikansk korvvariant.
undefined
Kön slingrar sig lång vid Tovastugan.
undefined
Kökschefen Fredrik Kämpenberg och Rellu Kilström jobbar på med att servera korvar till alla hungriga besökare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!