Nyköpings resecentrum har en budget på 342 miljoner kronor – för kommunens egen del av bygget. Därtill kommer de delar, där kommunen och Trafikverket delar på kostnaderna.
Det framgår av Nyköpings kommuns årsredovisning. Där framkommer också att budgeten med all sannolikhet kommer att överskridas kraftigt. Prognosen pekar på en kostnad på 504 miljoner, alltså en ökning med 162 miljoner kronor.
Johan Dahlrot är Nyköpings kommuns projektledare för resecentrum. Han kan inte i detalj säga vad den kraftiga kostnadsökningen beror på, men hänvisar till den allmänna utvecklingen med en generellt hög inflation. Han konstaterar också att det statsbidrag som kommunen fått genom det så kallade stadsmiljöavtalet inte räknas upp, och att kommunen därmed får stå för alla kostnadsökningar själv.
Vad den totala kostnaden för resecentrum kommer att bli, återstår dessutom att se. Fördyringen på 162 miljoner är en prognos, och än är det lång tid kvar innan projektet är avslutat – 2028 ska det vara klart.
– Vi uppdaterar prognoserna löpande, säger Johan Dahlrot.
Hittills har kommunen lagt 159 miljoner på resecentrum. Flera stora upphandlingar återstår. Just nu pågår en upphandling som Trafikverket gör, men där även en del arbeten som kommunen ska betala finns med. Därefter tillkommer ytterligare upphandlingar för kommunens del.
Att göra säkra uppskattningar av kostnaderna för så stora och långa projekt är svårt, konstaterar Johan Dahlrot.
– Såklart att det är utmanande, och det är extra svårt när det pågår under väldigt lång tid, som det här projektet, säger han.
Fördyringen kommer i en tid när Nyköpings kommun som helhet har en ansträngd ekonomi. Prognosen visar på ett underskott på 76 miljoner i slutet av året. Så illa får det inte gå, har kommundirektör Mats Pettersson sagt till tidningen. Kommunen måste åtminstone klara ett nollresultat, enligt honom.
Mats Pettersson har också sagt att inga redan beslutade investeringar kommer att stoppas på grund av den tuffa ekonomin. Men på sikt behövs ett överskott just för att klara av kommande stora och viktiga investeringar, konstaterar kommundirektören.
– Vi prioriterar och gör löpande val, så om en investering blir dyrare behöver annat prioriteras bort, kostnader minskas eller intäkter öka, skriver han i ett mejl till tidningen.