– Vi upplever att det är väldigt mycket barn och ungdomar som kommer in med problem som inte fanns på samma sätt för 15 år sedan, säger David Nilsson delägare och optiker på Specsavers i Nyköping.
I takt med att med att allt mer tid spenderas framför mobil, dator eller surfplatta har besöken från barn och ungdomar med synproblem ökat rejält.
Framförallt märks tendenserna hos barn från 10 år och fram till de tidiga tonåren, upplever David Nilsson.
– Och det är problem som 40-åringar vanligtvis kommer in med, som svårigheter med att läsa på nära håll och huvudvärk.
– Det är samma problematik vare sig man sitter det är en bok eller en dator, men det är lite snällare för ögonen att sitta med en bok ändå. Det blir mer avlastning.
Det handlar ofta om så kallad falsk närsynthet, berättar Mats Andersson, optiker på Nybergs Optik Synsam. Något som innebär att man har svårt att fästa blicken på långt håll efter att ha tittat på något nära, till exempel mobilen.
– Tittar du på något på nära håll så ställer ögat in sig efter det. Ju längre tid du tittar på nära håll, desto mer måste ögat anstränga sig kan hamna i en så kallad krampsituation, det är då det kommer fram en falsk närsynthet.
– Samtidigt innebär det här att barnen inte ser bra på långt avstånd heller.
En svagare variant av läsglasögon eller progressiva glasögon hjälper mot falsk närsynthet. Efter ett par år kan problemen sedan försvinna, berättar David Nilsson på Specsavers.
Samtidigt sker det mycket inom utvecklingen på området och till hösten kommer en ny typ av glasögon och kontaktlinser som ska hålla tillbaka utvecklingen av närsynthet.
Så, finns det någon gräns för hur länge man kan sitta vid skärmen innan det blir skadligt?
– Det jag brukar rekommendera är att om man har suttit 50 minuter vid en dator så bör man slappna av ögonen, och titta på något på riktigt långt håll i tio minuter ungefär, säger David Nilsson.
För ögonhälsans skull är det även viktigt att inte titta uppåt på den skärm man har framför sig.
– Jag säger åt alla att skärmen ska vara långt ner. Bildskärmens övre kant ska vara i höjd med näsroten. Annars får man ont i nacken och torra ögon, det är jätteviktigt, säger Mats Andersson.