Kraftig översvämning efter vattenläcka i Nyköping

På fredagsmorgonen började en vattenledning på Tegnérsgatan, i centrala Nyköping, att läcka – flera vägar fylldes med vatten och behövde stängas av avstängda. Ungefär 15 000 hushåll var utan vatten i några timmar.

Under viadukten vid rondellen är vattennivåerna så pass höga att vägen har stängts av helt.

Under viadukten vid rondellen är vattennivåerna så pass höga att vägen har stängts av helt.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2022-07-15 09:42

– Vi har en kraftig översvämning på Runebergsgatan i Nyköping. Vi har skickat dit två stationer och ledning. Nyköping vatten håller på att lokalisera felet. Just nu har vi mycket vatten på vägen, berättade Anders Sessler, vakthavande befäl på Södertörns brandförsvarsförbund.

Det var en stor vattenledning vid Tegnérsgatan som brustit och ställt till med översvämningen. Räddningstjänsten stängde av gatan och polisen larmades ut för att dirigera om trafiken.

Under viadukten var vattennivåerna så pass höga att vägen stängdes av helt. Östra Rundgatan, vidare mot Stenkullahållet, var också avstängd på förmiddagen.

undefined
Under viadukten vid rondellen är vattennivåerna så pass höga att vägen har stängts av helt.

Vid 11-tiden meddelade Nyköpings kommun att vattenläckan var lokaliserad och att reparationer av ledningen påbörjats. Enligt kommunen var då vattnet tillbaka i de flesta hushåll.

– Vi har nu vatten till alla abonnenter. Vi har hittat läckan och påbörjat arbetet med att laga den. Det är en stor läcka så det kommer att ta flera dagar att laga den. Men vi har kunnat koppla om ledningar så att alla har vatten, säger Madeleine Jansson, Nyköping kommuns VA-chef.

Under några timmar på förmiddagen var ungefär halva Nyköpings centralort – 15 000 hushåll – utan vatten.

undefined
Vid 11-tiden meddelade Nyköpings kommun att vattenläckan är lokaliserad och att reparationer av ledningen pågår.

Vid 15-tiden var vattnet borta från vägarna och besiktigade. Alla vägar öppnades då, förutom Tegnérsgatan där det grävs för att hitta röret som läckte.

– Vi satte in extrapersonal så vi kunde åtgärda detta så fort som möjligt. Att det gick så snabbt var jätteskönt. Men det är såklart tråkigt med alla privatpersoner som är drabbade, säger Madeleine Jansson.

För att minska risken för översvämning i hushållens källare använde sig räddningstjänsten av pumpar och vattendamsugare.

undefined
Räddningstjänsten använde sig av pumpar och vattendamsugare för att hjälpa husägare på gatan.

– Förra vattenläckan var mycket mer allvarlig, för då var det en läcka på vattnet som kommer in till vår stad. Den här läckan var en "vanlig" vattenläcka inne i stan bland våra ledningar. Tyvärr så händer ju det. Det som var olyckligt här är att det var en större ledning med mycket vatten, säger Madeleine Jansson.

Vad orsaken till läckan är kan hon inte svara på än. Först efter att de grävt fram röret kan det undersökas.

Planerar ni en större inventering av vattenledningarna?

– Det är ett arbete som pågår hela tiden med vår underhållsplan.

Polis larmades ut för att dirigera trafiken.
Polis larmades ut för att dirigera trafiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!