Genom åren har frågan om var Nyköpingsborna ska bada stött och blötts. Men trots att staden marknadsför sig med hjälp av det havsnära läget saknas fortfarande en central badplats vid havsviken.
Nu vill Nysam – som samlar kommunen och delar av näringslivet – prova om crowdfunding kan leda till att en badplats blir verklighet. Crowdfunding innebär att en stor grupp aktörer var och en går in med en mindre summa pengar för att finansiera ett projekt.
– Flera aktörer har redan sagt att de är intresserade. Fastighetsägare ser till exempel att ett bad skulle leda till att området runt hamnen får ett lyft. Vi hoppas och tror att även andra vill var med, som företag och privatpersoner, säger Birgit Båvner, ordförande i Nysam.
Eftersom Stadsfjärdens bottensediment innehåller föroreningar, är det inte aktuellt att anlägga en reguljär badstrand i hamnområdet. Utan det handlar om ett kallbad i en bassäng, som eventuellt kommer att försörjas med vatten från en grundvattentäkt.
Rent visuellt ska dock känslan vara att man kliver ner i Stadsfjärden, berättar Birgit Båvner.
– Vi hoppas att det går att bygga bassängen så att det känns som att man befinner sig i Stadsfjärden. Barnbassängen kanske byggs en bit upp på land, men huvudbassängen ska ligga i anslutning till havet.
Var ska badet ligga?
– Det är väldigt tidigt i processen men vi har diskuterat ett läge i närheten av kanotstadion. Till bassängen ska det byggas en läktare, som skulle kunna användas av kanotstadion i samband med tävlingar.
Projektet med en central badplats är en del i det arbete som Nysam precis har startat för att Nyköping ska utses till årets stadskärna 2023. Andra delar i paketet har tidningen redan berättat om, som tankarna att omvandla Öster till en stadsdel för återbruk och att skapa en digital plattform, där den fysiska handeln i Nyköping kan sälja sina varor.
Med tanke på coronapandemin känns det helt rätt att nu ta sikte på titeln årets stadskärna, anser Birgit Båvner.
– Vi behöver göra en rivsstart när pandemin är slut. Årets stadskärna ger oss en gemensam målbild att arbeta mot, säger hon.
Kommer badplatsen vara på plats till 2023?
– Det vågar jag inte riktigt tro på. Först måste vi se om det här med crowdfunding fungerar, säger hon.