Kreatören bjuder in till Christineholm: "Varje dag är premiärdag"

Hyllad festfixare, inredare av rang och hejdlös kreatör. När andra pensionärer trappar ner, trappar Jim Grundström, 77, upp. "Annars blir jag en bitter gammal gubbe." Nu nyöppnar han sitt koncept Vacker vardag i anrik herrgårdsmiljö utanför Nyköping.

"Dörrarna är original – och det är ju jag också, så det passar bra!" skrattar Jim Grundström som bubblar av passion och energi.

"Dörrarna är original – och det är ju jag också, så det passar bra!" skrattar Jim Grundström som bubblar av passion och energi.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-06-15 06:43

Vacker vardag är upplevelsebutik med inredning och kafé i symbios. Jim Grundström älskar besjälade historiska platser. Det hittade han när paret Johan och Karin Wachtmeister på Christineholm norr om Nyköping ville starta ett samarbete med honom, för att utveckla sin gård med anor från 1500-talet.

Då drev han Vacker vardag i Tollesund, Aspa, men verksamheten hade svårt att växa av praktiska skäl.

undefined
"Det här fick lite pretantiöst bli Herrgårdsverandan, men det kan väl passa när man har utsikt över herrgården?", säger Jim Grundström glatt.
undefined
Christineholm har anor från 1500-talet och har varit i familjen Wachtmeisters ägo i över 200 år.
undefined
Det gamla visthuset på gården Christineholm rustas nu upp med varsam hand. "Det var oisolerat och nedgånget. Nu ska jag kunna ha öppet alla helger året runt."

– När jag kom hit och gick runt med Johan och Karin fick jag fritt välja vilket av husen jag ville ha Vacker vardag i. När jag fick syn på det gamla visthuset, gårdens skafferi förr i tiden, visste jag direkt: det här är platsen!

Jim Grundström fick fria händer.

– Helt fantastiskt. Först att de kontaktar mig, men sen att de erbjuder sig att göra allt jag vill med huset. Jag är förvånad över att de ville investera i mig, jag är ändå 77 år. Men jag känner mig så ödmjuk och tacksam inför det. Jag lever på en lycklig stjärna.

undefined
Jim Grundström har inrett mängder av offentliga rum men det är de som har en historia och bär en patina som han vumar för. Christineholm gick rakt in i hans hjärta.
undefined
"Sol, värme och låga dörrposter är anledningar för mig att ha hatten på. Gissa hur många gånger jag slagit i huvudet här, det är därför vi ska ha ingång från andra sidan", säger Jim Grundström och skrattar.

Jim Grundström visar runt. Med pigga ögon försäkrar han sig om att vi förstått hur det är tänkt att se ut när det ska vara klart till öppningsdagen, den 15 juni.

– Jag kan inte kompromissa. Det är det här jag brinner för, det här är min passion.

Efter många år som inredare har han ett öga tränat till perfektion för detaljer. Inget är en slump, allt ska vara exakt så som han tänkt sig.

undefined
Kaféet var inte klart när SN var på besök, men det hindrade inte Jim Grundström från att "arra" så att man ändå får en känsla för hur det kommer att se ut när det öppnar den 15 juni.

I kaféet blir det bakverk från ett italienskt konditori i Milano.

– Vacker vardag är långt ifrån Delicato, blinkar han.

– Och så blir det våra smörgåsar med matig smörrebrödskänsla. De säljer vilt här på Christineholm också, så en smörgås med dovhjortskött kommer att bli vårt paradnummer. Café Fläderlunden döper jag caféet till.

undefined
På övervåningen, under träbalkar och jättelika ljuskronor, inreder Jim Grundström sin upplevelsebutik. "Jag älskar att arrangera!"

På den luftiga ljusa övervåningen med åldrade balkar och jättelika ljuskronor i taket inreder han fyra miljöer: en gustaviansk, en empire, en rokoko och en swedish modern, 30-talsdesign.

– Allt kommer att vara till salu. Och så finns det planer på ett utrymme för dagkonferensen, artister, föreläsningar och liknande.

undefined
Efter att ha väckt och restaurerat Wreta gestgifveri ur sin törnrosasömn insåg Jim Grundström att han brinner för att tillgängliggöra historiska miljöer för alla människor.
undefined
Från Herrgårdsverandan har besökarna utsikt över herrgården Christineholm som uppfördes 1728. Själva gården har anor från 1500-talet.
undefined
Fläderlunden nedanför Herrgårdsverandan har gett kaféet dess namn.

Utanför huset finns två utemiljöer för gästerna, altanen som vetter mot herrgården får bli Herrgårdsverandan och nedanför står vita bord och stolar på rad i den prunkande gröna fläderlunden.

– Det här är antagligen det sista jag gör i mitt yrkesverksamma liv. Nu måste jag bevisa att jag kan. Det är egentligen väldigt enkelt, det är bara att tänka "hur vill jag ha det?". 

Det har styrt när han och tidigare partnern Alexander Lundfeldt gjorde succé som festfixare hos det svenska etablissemanget.

undefined
"Jaha, ska jag bli en bitter gammal gubbe som bara ligger samhället till last nu, tänkte jag när mitt 33 år långa förhållande tog slut. Näe, jag har så mycket kvar att ge!"

– Det var "Jim och Alex" som gällde. Jag har gjort stora fester för kungahuset och fyra Nobelmiddagar. 300 fester på 30 år – jävlar vad bra vi var! Så till personalen säger jag alltid att det går inte att vara nöjd med en bra gårdag. Varje dag är premiärdag. Det kommer alltid nya kunder och de ska ha det lika bra som kunderna igår.

Trots att de inte längre är ett par är Alexander Lundfeldt högst delaktig i Vacker vardag.

– Han har ett finger med i allt, men affärerna får jag sköta själv.

undefined
Jim Grundström fick också tillfälle att själv flytta till Christineholm och han har börjat skapa en trädgård att njuta i. "Här går jag ner och tar mig ett glas portvin varma kvällar."

Jim Grundström har flyttat in i grannhuset.

– Gamla människor ska inte bo långt från jobbet, nu kan jag hasa över iklädd morgonrock om jag vill.

Personal ska sköta kaféet, själv tänker han ägna sig åt det han är bäst på.

– Jag ska bara vara värd! säger han och ler stort och förväntansfullt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!