– Det vi märker och ser tydligast är att ett kriminellt förfarande gör att man kan konkurrera med andra villkor, säger Tove Winiger som jobbar med hållbarhet och kommunikation på Foria i Nyköping, och tillägger:
– Men med det sagt menar jag inte att så fort vi blir utkonkurrerade är de andra kriminella. Men det är en osund prispress och osund konkurrens.
Arbetslivskriminalitet, när företag medvetet bryter mot olika slags regler, är ett allvarligt samhällsproblem. Därför har Johan Danielsson (S), biträdande arbetsmarknadsminister, fått i uppdrag av statsministern att se över villkoren inom vissa branscher. Nu har regeringen antagit en nationell strategi med 45 åtgärder mot arbetslivskriminalitet.
– Anledningen till att regeringen kraftsamlar mot arbetslivskriminalitet är att problemet är omfattande och växer, säger Johan Danielsson.
Han pekar på bland annat transportbranschen som extra utsatt. För att tydligt jobba mot den här typen av kriminalitet har han gett i uppdrag till nio olika myndigheter att samverka mot arbetslivskriminalitet.
– Man fuskar på flera områden och det är därför en del av den här satsningen handlar om myndighetssamverkan.
Bland annat har nio myndigheter fått i uppdrag att öppna sju center där man fysiskt samlokaliserar sig för att underlätta arbetet. Nyligen har sådana center öppnat i Göteborg och Umeå, resterande planeras att öppnas under år 2023. Om Nyköping kommer att bli aktuellt för ett center är ännu oklart.