Kriminalvårdens kris förvärras av våldsvågen

De 44 platserna på nya Nyköpingshäktet är ett viktigt tillskott men långt ifrån nog, enligt Kriminalvårdens gd Martin Holmgren.

Ett nytt häkte med 44 platser invigdes i veckan i Nyköping. Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren klippte bandet tillsammans med personal från häktet.

Ett nytt häkte med 44 platser invigdes i veckan i Nyköping. Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren klippte bandet tillsammans med personal från häktet.

Foto: Alex Rodriguez

Nyköping2023-09-21 18:30

Det nya häktet i Nyköping invigdes i veckan, med tårta och snittar. Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren var på plats och kallade det “en glädjens dag” att nya, välbehövliga, platser öppnas upp för hela mellansverige.

– Det här är ett väsentligt tillskott för oss. Det kommer betyda att vi får avlastning i Nyköping, men också i Norrköping och Huddinge. Eftersom det i princip är helt fullt i alla landets häkten är det här viktigt. 

undefined
I somras gick Kriminalvårdens generaldirektör ut och varnade för konsekvenserna av den akuta platsbristen på landets häkten och fängelser. Ett läge som ytterligare blivit värre under höstens våldsvåg, bland annat i Nyköping.

När Martin Holmgren säger att det i princip är helt fullt så menar han verkligen det. Enligt de senaste siffrorna (15 september) var beläggningen på landets häkten 113 procent. Kriminalvården befinner sig just nu i en akut kris, och har gjort så under flera år. I takt med att det grova våldet ökat och lagarna skärpts, har bristen på celler i häkten och fängelser blivit ett allt större problem. 

Och den senaste våldsvågen, som inte minst skakat Nyköping med skjutningar och sprängningar, gör situationen än värre för kriminalvården, uppger Martin Holmgren.

– Det påverkar oss något oerhört. Det här fenomenet är så pass allvarligt att det är systemhotande, och här behöver vi ju agera med kraft på alla möjliga olika sätt. När det är så mycket av det här skjutvapenvåldet, då leder det förr eller senare till ett antal frihetsberövade. Det får då direkt effekt på oss när de personerna blir häktade. 

Han fortsätter:

– Mitt största bekymmer just nu är hur vi ska klara det i ett kortsiktigt perspektiv. Just nu har vi bara enstaka platser tillgängliga. Vi behöver ytterligare öka ansträngningarna för att klara den här situationen.

undefined
Ett nytt häkte med 44 platser invigdes i veckan i Nyköping. Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren klippte bandet tillsammans med personal från häktet.

Kommer tillskottet med det här nya Nyköpingshäktet att räcka?

– Nej, det kommer inte att räcka ensamt. Marginalerna fortfarande mycket små. 

Till stor del handlar krisen om att hela rättskedjan är överbelastad. När häktade får en fängelsedom finns det sällan anstalter som har plats, och då blir de kvar i häktet – vilket bygger på den stora platsbristen där. 

– Det här är i grund och botten ett anstaltsproblem, och därför måste vi göra mer där. Dubbelbelägga i större utsträckning och ytterligare göra nedklassningar* för att frigöra plats. 

*Nedklassning innebär att fängelsedömda som avtjänar sitt straff flyttas till en anstalt med lägre säkerhetsklass än den de sitter på idag.

Våld och hot vanligare

Platsbristen skapar problem både för intagna och anställda. Kriminalvården och fackförbundet Seko har vid flera tillfällen larmat om att klimatet i häktena blivit hårdare, och medarbetarna mer utsatta. Våld, hot och annan misskötsamhet bland de intagna har ökat. Och många väljer att sluta – av de som var anställda i början av 2023 hade 12 procent sagt upp sig innan sommarens slut. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!