Kommunen ser pausen av estetprogrammet som tillfällig

Kommunen pausar intaget på estetprogrammet på Gripens gymnasieskola till hösten, men ska ta ett omtag och försöka få fler att söka nästa år.


Torbjörn Kock (S), är ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Torbjörn Kock (S), är ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-03-23 11:23

Teater Sörmland är kritiskt mot att kommunen inte satsar på det estetiska programmet i Nyköping, som pausas till hösten. Anledningen är för få sökande.

– För oss har det estetiska programmet betytt mycket för våra livsval, Vi har flyttat tillbaka till stan och försöker få Nyköpings kulturliv att blomstra. Men när vi går i pension, vilka ska ta över då? säger teaterns konstnärliga ledare Maja Lundqvist till SN.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Torbjörn Kock (S) betonar att utbildningen mycket väl kan startas igen, om fler ungdomar söker nästa år.

– Anledningen till att vi pausade var för att det är för få sökande, nu får vi ta omtag för att öka attraktiviteten för programmet. Blir det ett större söktryck så är det absolut så att vi kör på.

Han menar att varje skola ansvarar för att nå ut med sina program, vare sig det är en kommunal eller fristående skola. Han nämner gymnasiemässan, informationsträffar och öppet hus som sätt att nå ut, samt de konserter och musikaler som musikklasserna arrangerar. Även studie- och yrkesvägledare i grundskolan är viktiga för att nå ut med olika utbildningsvägar, säger han.

Får skolan för lite resurser för att marknadsföra det estetiska programmet?

– Det är svårt för mig att uttala mig om det. Resurserna tilldelas, och det är upp till skolan och rektorn att besluta hur de vill marknadsföra det estetiska programmet.

undefined
Esteterna över Rent inför 2015 års uppsättning av musikalen.

Finns det en risk att Nyköping som kulturstad utarmas på sikt, om gymnasieelever studerar på andra orter?

– Så långt har inte mina tankar gått. Jag vet att kulturskolan har jättemånga elever, Det finns flera hundra barn som utövar kultur som fritidssysselsättning i Nyköping. Det borde finnas en bred bas och många som är intresserade av en kulturutbildning.

Maja Lundqvist pekar på att de estetiska linjer lades ner på Tessinskolan efter att först ha pausats. Kan det inte bli samma sak med musikinriktningen på Gripen?

– Det finns en risk att det sker liknande förändringar om inte det blir fler sökande till programmet. Dock har Nyköping fortfarande LBS (friskolan Ljud- och bildskolan, reds anm), där de erbjuder tre estetiska program, så det är inte helt nedlagt i Nyköping.

Har skolan misslyckats med att nå ut till dessa ungdomar?

– Jag tror inte det. Omvärlden och konjunkturläget påverkar. Vi ser tendenser i oroliga tider att vårdnadshavare och deras barn tenderar att söka sig till utbildningar som uppfattas som säkrare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!