– Vi har jämfört med andra kommuner på Ostkusten och kommit fram till att Nyköpings nya avgifter ligger högre. Varför ska de göra det? säger Jessica Johansson.
Det var i januari som Nyköpings kommun meddelade att man tar över gästhamnen efter flera år av olika entreprenörer vid rodret. Bakgrunden är att kommunen arbetar med en detaljplan som ska göra det möjligt att bygga en båtmack på Östra hamnsidan, där gästhamnen ligger.
Så länge arbetet pågår är det klokt att avvakta med att knyta en entreprenör till gästhamnen, förklarade Björn Fredlund (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Björn Fredlund sa också att taxorna, det vill säga avgifterna att lägga till vid de cirka 130 platserna i gästhamnen, ska förbli oförändrade jämfört med år 2022.
De avgifter som nu tagits fram motsäger inte det. Dygnspriset inklusive el är från 300 kronor per dygn, för mindre båtar, till 750 kronor, för större båtar som ska lägga till intill kajen i inre hamnen.
Men vid en jämförelse med andra hamnar är Nyköping dyrast. I Västervik är priset från 250 kronor, i Söderköping 225 och Trosa 275.
– Inte så mycket pengar, men det är förhållningssättet; att Nyköping har högre priser, säger Jessica Johansson, som inte tycker Nyköpings kommun över huvud taget ska driva en gästhamn.
Även Martina Hallström (C) och Maud Wachtmeister (KD) är kritiska till att kommunen ska driva gästhamnen.
Protesterna vann inget gehör när övriga kommunpolitiker sa ja på fullmäktiges senaste möte.