Listan på brister omfattar sju olika punkter. Kommunen har vid minst två tillfällen påtalat för bolaget att de måste rättas till, berättar Marie Jonsson, sakkunnig tjänsteman på vård- och omsorgsnämnden.
– En punkt har bolaget faktiskt kommit till rätta med. Men de övriga bristerna kvarstår även om det har skett förbättringar. Därför föreslår vi att avtalet bryts, säger hon.
Bristerna gör det svårt för kommunen att se vad man betalar för. Bolaget fakturerar till exempel för mertid utan att dokumentera varför personalen har jobbat över. På ett liknande sätt fakturerar bolaget för ledsagning utan dokumentera varför insatsen har behövts.
Enligt tjänstemännen riskerar andra brister att påverka de personer – äldre och andra – som har valt att få hemtjänst av Näckrosen. Det handlar framför allt om frånvaron av genomförandeplaner. I dessa ska bolaget skriva upp vad kunderna vill ha hjälp med.
– Det är något av hjärtat i verksamheten. I princip ska allt stå i genomförandeplanen. Det ska vara möjligt för en vikarie att läsa vad som står i den och därefter vara rustad att bistå personen, säger Marie Jonsson.
Näckrosen AB har sedan 2014 haft ett avtal med Nyköpings kommun om att utföra hemtjänst. I dag arbetar elva personer i bolaget och totalt har 19 personer valt att få hemtjänst av Näckrosen.
Bolagets vd, Negin Moghadam, medger att det på senare tid har varit svårt att få administrationen att fungera. Pandemin har inverkat men det är inte hela förklaringen.
– Egenligen borde vi anställa någon som sköter administrationen. Jag hoppas kunna göra det inom de närmaste månaderna, säger hon.
Redan tisdagen den 3 december kan det vara för sent. Då ska politikerna i vård- och omsorgsnämnden ta ställning till förslaget att riva avtalet med bolaget.
– Jag hoppas att politikerna ger oss mer tid, säger Negin Moghadam.
Om politikerna beslutar att säga upp avtalet med Näckrosen kommer bolagets kunder att få välja ett annat hemtjänstbolag.
Vad händer med bolaget och de anställda om kommunen säger upp avtalet?
– Jag vet faktiskt inte. Jag hoppas verkligen att det inte blir så, säger Negin Moghadam.
Vad gäller problemet med att bolaget enligt kommunens tjänstemän inte följer arbetstidslagen beror kritiken på att de anställda inte tar rast i tillräckligt stor omfattning.