I slutet av 1980-talet byggdes en kanotstadion i Nyköpings hamn. När tidningen gör ett besök syns hur den långa piren är nedbajsad av fåglar. Längs med hamnstråket finns också flera bänkar där målarfärgen flagnat, samt där träbord börjat ruttna. Det har fått Jan Thorstensson, Nyköpingsbo och en av initiativtagarna till samarbetsorganisationen för näringslivet, Nysam, att reagera starkt. Han menar att stråket har förfallit och anser att kommunen behöver se över området omgående.
– Man vill göra vurm för havet och båtlivet, och har satsat mycket på en gästhamn med marina. Men underhållet har glömts bort. Det ser inte trevligt ut och jag tycker att det är sämre än sämst, säger han.
För att stråket ska bli attraktivt tycker Jan Thorstensson att kommunen ska anlita en parkförvaltare som får huvudansvaret för att sköta om och utveckla hamnen.
– Någon behöver hela tiden omvårda det. Då skulle det vara en helt annan nivå på anläggningen.
Han pekar mot piren där fåglarna har gjort sina behov.
– Fåglarna har tagit över fullständigt och växterna har börjat växa in i bryggan. De är inte byggda för fåglarnas skull, även om fågellivet också kan vara trevligt. Men den här ska vara en mötesplats för människor.
På vintern upplever han att den lilla grusvägen genom stråket är besvärlig och tycker att även det ska åtgärdas.
– Det blir isigt och lerigt. För att folk ska kunna pendla till skola och jobb skulle det vara bra om gången var belagd med sten, konstaterar Jan Thorstensson.
Tommy Carlsson är verksamhetschef för gata, park och hamn på Nyköpings kommun. Han berättar att det är kommunens ansvar att städa upp och underhålla stråket, men säger att resurserna är begränsade.
– Det är vårt ansvar att sköta de allmänna platserna. Fågelbajset är ett återkommande problem och vi är ute flera gånger i veckan och spolar rent. Men det är alldeles för många gäss för att kunna hålla det rent varje dag med de resurser vi har, säger han.
Vad har du att säga till de besökare som kommer till hamnen och möts av slitna bänkar och fågelbajs?– Ser det ovårdat ut måste vi försöka rätta till det. Eftersom det är ett stort besöksmål, även för de som bor i stan, ska vi försöka prioritera så gott vi kan för att få ordning på de delar där folk rör sig allra mest. Vi är tacksamma för de synpunkter som kommer in, det är jättebra, säger Tommy Carlsson.