Munskänkarna är en vinförening med runt 25 000 medlemmar i landet. Eller som Nyköpingsbon och medlemmen Rolf Stahre utrycker det:
– En klubb för inbördes beundran är min högst personliga åsikt. Men det är ju en seriös klubb för oss som gillar vin och gärna vill äta och dricka lite extra bra och må gott.
I dag, på Vinets dag, delade Munskänkarna ut diplom till lokala vinkrogar i Nyköping som man anser ha en ovanligt stor vinkompetens. Krogarna som uppfyller Munskänkarnas kriterier får en, två, tre eller fyra druvklasar, den högsta utmärkelsen. Det finns även en femte druvklase att damma av, men då ska det snarast handla om rena gourmét-krogen med runt 20 000 viner i källaren. Ingen krog i Nyköping hade någonsin tilldelats fyra druvklasar. Fram tills i dag när Skafferiet förärades det.
– Kommer du in där vet personalen precis vad du ska ha för vin om du exempelvis vill äta falukorv. Alla har avancerad vinutbildning och det är utomordentlig bra service där. Det känns jättebra att de får fyra druvklasar som första krog här vilket placerar dem bland de bästa vinkrogarna i Sverige, berättar Rolf och jämför med fyra druvklas-krogar som Sturehof och Mathias Dahlgren i Stockholm.
Bernhards Kök Å Deli, Hotell Blommenhof, Voyage och Erik i forsen tilldelades också druvklasar. Munskänkarnas kriterier sållar bort många andra vinkrogar: Krogen ska ha ett brett utbud av vin, det ska finnas flertal viner glasvis, det ska vara rimliga priser, vinlistan ska vara informativ, krogen ska ha bra vinglas och krogens personal ska ha bra vinkunskap.
Något billigt, utländskt tetrapacksvin kommer förstås inte att rinna ner i Rolf Stahres finkänsliga strupe i helgen.
– Hörrödu, det kan jag nog garantera dig att det inte blir! (Skratt.) Det blir oxfile med en Il Velluto Amarone Valpolicella Classico.