Krögarprofilen om museets restaurang: "Ge mig chansen att pröva"

Hoppet är ute om att hitta en privat entreprenör till restaurangen på Sörmlands museum, förklarar regionen. Då anmäler Wedspisens ägare plötsligt sitt intresse.

Samir Haddad driver resturang Wedspisen. Men han skulle gärna flytta verksamhet från tekniska divisionen – och museets restaurang låter som ett spännande alternativ, tycker han

Samir Haddad driver resturang Wedspisen. Men han skulle gärna flytta verksamhet från tekniska divisionen – och museets restaurang låter som ett spännande alternativ, tycker han

Foto: Amanda Hanssen

Nyköping2024-10-25 06:03

– Ge mig chansen att pröva, säger Samir Haddad, som i närmare 15 år har drivit Wedspisen.

Restaurangen är något av en institution i Nyköping. Förr låg den i Nöthagen och lockade hundratals gäster varje dag. Men när kommunen planerade för bostäder på området tvingades Wedspisen bort. I dag finns restaurangen vid tekniska divisionen på Arnö – och dit kommer inte lika många gäster.

Så när Samir Haddad på torsdagen läste om att regionen har gett upp hoppet om att hitta en privat entreprenör till restaurangen på museet tändes ett ljus.

– Jag visste inte om att de letade efter en entreprenör. Men jag vill gärna hitta en ny plats för Wedspisen. Museet kanske kan vara ett alternativ, säger han.

Det finns dock ett aber – och det är hyran. När regionen först började leta efter en privat entreprenör uppgick den till 1,5 miljoner kronor per år. När intresset uteblev sänktes den till 1,2 miljoner. Men intresset uteblev i alla fall.

undefined
Regionen har gett upp hoppet om att hitta en privat entreprenör till restaurangen på Sörmlands museum. Den höga hyran uppges vara orsaken till det bristande intresset.

Fullt förståeligt, tycker Samir Haddad.

– Även 1,2 miljoner är en galet hög hyra. I dag betalar jag 80 000. Men låt mig pröva att driva restaurang på museet under ett par månader, så ser vi hur det fungerar.

Vilken hyra tycker du vore acceptabel?

– Haha...det beror på så många olika saker. Kan man driva restaurangen även efter det att museet har stängt? Vilka maskiner ingår? Nä, det går inte att säga.

På torsdagen var beskedet från regionen dock glasklart. Försöket att hitta en privat entreprenör till restaurangen upphör. Tanken är att restaurangen i stället ska drivas i regionens regi, av den organisation som kallas regionservice och som bland annat ansvarar för maten på sjukhusen.

Samir Haddad tror dock inte att spelet är över utan hoppas kunna få regionen på andra tankar.

– Jag tänker i alla fall försöka få till stånd en diskussion med dem, säger han.

Fler än Samir Haddad har idéer om restaurangen på museet. När SN berättade att hoppet om att hitta en privat entreprenör är ute blev reaktionerna – och förslagen – många: "Sänk hyran", servera "husmanskost, med något för alla pensionärer som säkert uppskattar att besöka museet" och "restaurangskolan kanske behöver fler lokaler" löd några av kommentarerna.

Förutom att Wedspisen har en restaurang vid tekniska divisionen har företaget flera food-trucks på olika platser i Nyköping.

SN har inte kunnat nå regionen för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!