Krögarprofilen om museets restaurang: "Ge mig chansen att pröva"

Hoppet Àr ute om att hitta en privat entreprenör till restaurangen pÄ Sörmlands museum, förklarar regionen. DÄ anmÀler Wedspisens Àgare plötsligt sitt intresse.

Samir Haddad driver resturang Wedspisen. Men han skulle gĂ€rna flytta verksamhet frĂ„n tekniska divisionen – och museets restaurang lĂ„ter som ett spĂ€nnande alternativ, tycker han

Samir Haddad driver resturang Wedspisen. Men han skulle gĂ€rna flytta verksamhet frĂ„n tekniska divisionen – och museets restaurang lĂ„ter som ett spĂ€nnande alternativ, tycker han

Foto: Amanda Hanssen

Nyköping2024-10-25 06:03

– Ge mig chansen att pröva, sĂ€ger Samir Haddad, som i nĂ€rmare 15 Ă„r har drivit Wedspisen.

Restaurangen Ă€r nĂ„got av en institution i Nyköping. Förr lĂ„g den i Nöthagen och lockade hundratals gĂ€ster varje dag. Men nĂ€r kommunen planerade för bostĂ€der pĂ„ omrĂ„det tvingades Wedspisen bort. I dag finns restaurangen vid tekniska divisionen pĂ„ Arnö – och dit kommer inte lika mĂ„nga gĂ€ster.

SÄ nÀr Samir Haddad pÄ torsdagen lÀste om att regionen har gett upp hoppet om att hitta en privat entreprenör till restaurangen pÄ museet tÀndes ett ljus.

– Jag visste inte om att de letade efter en entreprenör. Men jag vill gĂ€rna hitta en ny plats för Wedspisen. Museet kanske kan vara ett alternativ, sĂ€ger han.

Det finns dock ett aber – och det Ă€r hyran. NĂ€r regionen först började leta efter en privat entreprenör uppgick den till 1,5 miljoner kronor per Ă„r. NĂ€r intresset uteblev sĂ€nktes den till 1,2 miljoner. Men intresset uteblev i alla fall.

undefined
Regionen har gett upp hoppet om att hitta en privat entreprenör till restaurangen pÄ Sörmlands museum. Den höga hyran uppges vara orsaken till det bristande intresset.

Fullt förstÄeligt, tycker Samir Haddad.

– Även 1,2 miljoner Ă€r en galet hög hyra. I dag betalar jag 80 000. Men lĂ„t mig pröva att driva restaurang pĂ„ museet under ett par mĂ„nader, sĂ„ ser vi hur det fungerar.

Vilken hyra tycker du vore acceptabel?

– Haha...det beror pĂ„ sĂ„ mĂ„nga olika saker. Kan man driva restaurangen Ă€ven efter det att museet har stĂ€ngt? Vilka maskiner ingĂ„r? NĂ€, det gĂ„r inte att sĂ€ga.

PÄ torsdagen var beskedet frÄn regionen dock glasklart. Försöket att hitta en privat entreprenör till restaurangen upphör. Tanken Àr att restaurangen i stÀllet ska drivas i regionens regi, av den organisation som kallas regionservice och som bland annat ansvarar för maten pÄ sjukhusen.

Samir Haddad tror dock inte att spelet Àr över utan hoppas kunna fÄ regionen pÄ andra tankar.

– Jag tĂ€nker i alla fall försöka fĂ„ till stĂ„nd en diskussion med dem, sĂ€ger han.

Fler Ă€n Samir Haddad har idĂ©er om restaurangen pĂ„ museet. NĂ€r SN berĂ€ttade att hoppet om att hitta en privat entreprenör Ă€r ute blev reaktionerna – och förslagen – mĂ„nga: "SĂ€nk hyran", servera "husmanskost, med nĂ„got för alla pensionĂ€rer som sĂ€kert uppskattar att besöka museet" och "restaurangskolan kanske behöver fler lokaler" löd nĂ„gra av kommentarerna.

Förutom att Wedspisen har en restaurang vid tekniska divisionen har företaget flera food-trucks pÄ olika platser i Nyköping.

SN har inte kunnat nÄ regionen för en kommentar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!