27-årige Emil Lindhe är operativ chef på Comfood som driver Bar N Burger, Domino Bar & Nattklubb, Brovakten, Tovastugan, Hamnmagasinet och Kajplats 2 i Nyköping. Comfood äger även tre restauranger i Linköping, tre restauranger i Stockholm och en i Malmö. Restaurangerna har en grundbemanning på cirka 100 personer. Ett av de senaste projekten är omvandlingen av O'Learys i Nyköping till Brovakten där det även finns planer en tapasrestaurang i källaren.
När Emil gick på gymnasiet hade han dock en helt annan inriktning än restaurang. Han gick Flygteknik på Skavsta, men eftersom han ville tjäna pengar började han jobba extra på Rasta Nyköpingsbro. Han bodde då i Svalsta.
– Det var roligt, det var väldigt bra att man fick lära sig tempo. Det var mycket busslaster och mycket turister som passerade, säger han.
Emil tyckte även att det verkade spännande att jobba i bar och lyckades tjata sig till ett jobb på Mike's Bar i Nyköping. Han säger idag att extrajobbet som nattklubbsbartender var en mycket bra erfarenhet. Emil menar att det skulle vara bra om fler unga provade på att jobba som bartender, både på grund av att det är en bra erfarenhet och för att öka förståelsen och respekten för yrket generellt.
– Du lär dig att jobba i en stressig miljö. Du måste lära dig att kommunicera i en hög musik. Du hör inte vad personer säger och personer kanske är berusade. Det gör att du blir beroende av att kunna använda ditt kroppsspråk.
Efter studenten 2014 åkte Emil till Miami i USA och gick en månadslång barskola. Tillbaka i Sverige fortsatte han att jobba som bartender. Efter att även ha jobbat på ett däckföretag ett knappt år fick han ett infall att söka jobb på sjön. Han fick jobb på Finlandsfärjan mellan Stockholm och Åbo.
– Alla människor som åkt Finlandsbåten vet att de släpper alla spärrar totalt vilket gör att det är ett vuxendagis och ibland ett slagfält.
Till en början hade Emil mycket korta anställningskontrakt. De kunde vara fyra dagar långa och gälla olika befattningar som till exempel bartender, servitör eller diskare.
– Jag lyckades kriga till mig ett långtidsvikariat. Jag ger alltid 100 när jag kör och det märks ganska tydligt.
Emil förstod dock att det skulle ta lång tid innan han fick en fast anställning. På våren 2018 blev han tillfrågad om han ville jobba på Hamnmagasinet vilket han accepterade på villkor att han fick bli barchef.
– Vi körde på sommaren 2018 och det var ju den bästa sommaren någonsin i restaurang-Sverige. Dels var det supervarmt och sedan var det fotbolls-VM när Sverige gick ganska långt. Jag tyckte det var kul med ansvar och att planera.
På kvällarna efter jobbet brukade arbetskamraterna umgås på Cosmos och en kväll drog Tomas Aydin med sig Emil för att visa sitt nya projekt. Han öppnade dörren till gamla Tiger Bar som skulle bli Bar N Burger.
– Det var kaos där inne och jag undrade vad han skulle med det till. Han sa att han skulle öppna en burgarrestaurang. Jag tyckte det var en kul idé, men trodde aldrig att det skulle funka, säger Emil.
Efter lite tjat gick Emil ändå ganska snabbt med på att bli restaurangchef på Bar N Burger.
– Det var baren i fokus. Det var verkligen bar and burger. Burgarna var egentligen sekundära. Vi hade den största barhyllan i Nyköping. Det hade inte funnits något förfestarställe på några år när vi öppnade. Det fanns ett behov av ett ställe för sitt/mys/häng.
Emil hakade på gintrenden och satte ihop en drinklista med tio olika kombinationer av gin och tonic.
– Det tog verkligen skruv. Folk blev lyriska över den här menyn.
Trots succén med Bar N Burger började Emil känna att han behövde mer utbildning inom restaurang.
– Du är inte Tom Cruise bara för att du har gått en barskola. Du får ändå börja längst ner.
Emil började studera en dag i veckan på Restaurangakademin i Stockholm. När uppgifter om viruset från Wuhan började spridas vintern 2020 trodde han först inte att det skulle bli så farligt, men när coronapandemin var ett faktum slog den snabbt och hårt mot restaurangbranschen. Bar N Burger lanserade en vårdkampanj som innebar att sjukvårdspersonal fick 50 procents rabatt på takeaway.
– Det här går liksom bananas så till den grad att Ebba Busch lägger upp det på sin Instagram, repostar där och vi får en sjuk spridning. Den helgen går vi från tre kockar i köket till sex. Vi har ändå två timmars väntetid. Det var jättetacksamt, men vi insåg att det inte var hållbart.
Bar N Burger kunde inte fortsätta med kampanjen.
– Under hela pandemin har det enda målet varit att se till att omsättningen täcker det du faktiskt behöver betala. Du kan stryka allt som heter överskott, investeringar - ja, allt det här som skulle vara kul.
Studierna på Restaurangakademin hade gett mersmak och på hösten 2020 påbörjade Emil en utbildning till sommelier. Han hade hoppats att han skulle klara sig från att få covid när han drabbades av sjukdomen kort innan examen i maj 2021. Sjukdomen påverkade hans smak och luktsinne.
– Vi skulle testa vin och skriva vad det var för vin och hur det smakade - och jag hade ingen doft och ingen smak! Jag kände ingenting. Jag insåg att jag måste lägga om min taktik.
Emil tog hjälp av en god vän som är sommelier.
– Hon ställde upp massa grejer på bordet och sa att jag skulle dricka och säga vad jag kände: 'Okej, jag känner att det här luktar äpple', sa jag. 'Nej, det är citron', sa hon. Då fick jag på den här korta tiden lära mig att äpple är citron och att byta ut andra smaker. Det gick vägen och jag klarade det till slut mot alla odds.
Snart väntade nästa stora utmaning i form av arbete på en fin restaurang i Stockholm.
– Jag fick provjobba i två dagar. Jag fick gå bakom en person. De sa: 'Följ bara med. Säg ingenting, gör ingenting och förstör ingenting.'
– Jag lyckades bli garanterad heltid. Det var mycket roligt. Det var kul att se en helt annan typ av miljö. Vi hade extrema rutiner för allting. Det var så detaljstyrt så att det var nördigt. Det fanns ett annat klientel av gäster. Vi var inte extremt dyra på vinsidan, men det är klart att det var uppåt 7 000 kronor för en flaska. I Stockholm är det inte mycket pengar, men i Nyköping skulle det aldrig hända.
Jobbet innebar dock pendling till Stockholm sex dagar i veckan och att Emil var borta från hemmet 16 timmar per dag. Han insåg att det inte skulle funka så bra i längden med tanke på att han och sambon Magdalena väntade barn. Emil nappade på ett förslag från sin gamle medarbetare Tomas Aydin om att komma tillbaka till Nyköping och jobba.
– Det kändes rimligt och att det faktiskt skulle vara genomförbart att kombinera med barn. Det är ganska få som lyckas med den ekvationen i restaurangbranschen.
Sonen Alfred föddes i juni. Emil är sedan i oktober pappaledig två dagar i veckan.
– Kommunikation och en väldigt förstående sambo är viktigt för att det ska vara hållbart.
Emil jobbar på Comfood som chefsstöd, kreativ ledare och utvecklare.
– Budskapet jag brukar förmedla till de restaurangchefer jag har idag är learning by doing. Ni måste testa och testa och testa.
– Den bästa ledaren är den som ger allt hela tiden och som är med i gruppen och går i bräschen. Du är ingenting utan dina anställda.
Emil säger att det finns en osäkerhet kring hur konjunkturen ska påverka krogbranschen.
– Det positiva i det här är att vi fortfarande tror att om du väljer att gå ut kommer du att välja att gå till ett ställe där du vet att det alltid är bra mat och mycket folk. Där tror vi att vi har ett väldigt bra läge.