Emil Lindhe har gjort snabb karriÀr i krogbranschen

Emil Lindhe har pÄ tio Är gjort en framgÄngsrik karriÀr i krogbranschen. FramgÄngsreceptet har varit att jobba hÄrt och att stÀndigt addera nya fÀrdigheter till sin kompetens.

Emil Lindhe Àr operativ chef pÄ Comfood som bland annat driver Brovakten i Nyköping.

Emil Lindhe Àr operativ chef pÄ Comfood som bland annat driver Brovakten i Nyköping.

Foto: Joachim Sorbe

Nyköping2022-11-08 20:55

27-Ă„rige Emil Lindhe Ă€r operativ chef pĂ„ Comfood som driver Bar N Burger, Domino Bar & Nattklubb, Brovakten, Tovastugan, Hamnmagasinet och Kajplats 2 i Nyköping. Comfood Ă€ger Ă€ven tre restauranger i Linköping, tre restauranger i Stockholm och en i Malmö. Restaurangerna har en grundbemanning pĂ„ cirka 100 personer. Ett av de senaste projekten Ă€r omvandlingen av O'Learys i Nyköping till Brovakten dĂ€r det Ă€ven finns planer en tapasrestaurang i kĂ€llaren. 

NĂ€r Emil gick pĂ„ gymnasiet hade han dock en helt annan inriktning Ă€n restaurang. Han gick Flygteknik pĂ„ Skavsta, men eftersom han ville tjĂ€na pengar började han jobba extra pĂ„ Rasta Nyköpingsbro. Han bodde dĂ„ i Svalsta. 

– Det var roligt, det var vĂ€ldigt bra att man fick lĂ€ra sig tempo. Det var mycket busslaster och mycket turister som passerade, sĂ€ger han. 

Emil tyckte Ă€ven att det verkade spĂ€nnande att jobba i bar och lyckades tjata sig till ett jobb pĂ„ Mike's Bar i Nyköping. Han sĂ€ger idag att extrajobbet som nattklubbsbartender var en mycket bra erfarenhet. Emil menar att det skulle vara bra om fler unga provade pĂ„ att jobba som bartender, bĂ„de pĂ„ grund av att det Ă€r en bra erfarenhet och för att öka förstĂ„elsen och respekten för yrket generellt. 

– Du lĂ€r dig att jobba i en stressig miljö. Du mĂ„ste lĂ€ra dig att kommunicera i en hög musik. Du hör inte vad personer sĂ€ger och personer kanske Ă€r berusade. Det gör att du blir beroende av att kunna anvĂ€nda ditt kroppssprĂ„k. 

Efter studenten 2014 Ă„kte Emil till Miami i USA och gick en mĂ„nadslĂ„ng barskola. Tillbaka i Sverige fortsatte han att jobba som bartender. Efter att Ă€ven ha jobbat pĂ„ ett dĂ€ckföretag ett knappt Ă„r fick han ett infall att söka jobb pĂ„ sjön. Han fick jobb pĂ„ FinlandsfĂ€rjan mellan Stockholm och Åbo. 

– Alla mĂ€nniskor som Ă„kt FinlandsbĂ„ten vet att de slĂ€pper alla spĂ€rrar totalt vilket gör att det Ă€r ett vuxendagis och ibland ett slagfĂ€lt.

undefined
Emil Lindhe har tidigare jobbat pÄ bland annat FinlandsbÄten, Bar N Burger i Nyköping och pÄ en fin restaurang i Stockholm.

Till en början hade Emil mycket korta anstĂ€llningskontrakt. De kunde vara fyra dagar lĂ„nga och gĂ€lla olika befattningar som till exempel bartender, servitör eller diskare. 

– Jag lyckades kriga till mig ett lĂ„ngtidsvikariat. Jag ger alltid 100 nĂ€r jag kör och det mĂ€rks ganska tydligt. 

Emil förstod dock att det skulle ta lĂ„ng tid innan han fick en fast anstĂ€llning. PĂ„ vĂ„ren 2018 blev han tillfrĂ„gad om han ville jobba pĂ„ Hamnmagasinet vilket han accepterade pĂ„ villkor att han fick bli barchef. 

– Vi körde pĂ„ sommaren 2018 och det var ju den bĂ€sta sommaren nĂ„gonsin i restaurang-Sverige. Dels var det supervarmt och sedan var det fotbolls-VM nĂ€r Sverige gick ganska lĂ„ngt. Jag tyckte det var kul med ansvar och att planera. 

PĂ„ kvĂ€llarna efter jobbet brukade arbetskamraterna umgĂ„s pĂ„ Cosmos och en kvĂ€ll drog Tomas Aydin med sig Emil för att visa sitt nya projekt. Han öppnade dörren till gamla Tiger Bar som skulle bli Bar N Burger. 

– Det var kaos dĂ€r inne och jag undrade vad han skulle med det till. Han sa att han skulle öppna en burgarrestaurang. Jag tyckte det var en kul idĂ©, men trodde aldrig att det skulle funka, sĂ€ger Emil.  

Efter lite tjat gick Emil Ă€ndĂ„ ganska snabbt med pĂ„ att bli restaurangchef pĂ„ Bar N Burger. 

– Det var baren i fokus. Det var verkligen bar and burger. Burgarna var egentligen sekundĂ€ra. Vi hade den största barhyllan i Nyköping. Det hade inte funnits nĂ„got förfestarstĂ€lle pĂ„ nĂ„gra Ă„r nĂ€r vi öppnade. Det fanns ett behov av ett stĂ€lle för sitt/mys/hĂ€ng. 

Emil hakade pĂ„ gintrenden och satte ihop en drinklista med tio olika kombinationer av gin och tonic. 

– Det tog verkligen skruv. Folk blev lyriska över den hĂ€r menyn. 

undefined
En stor barhylla Àr en framgÄngsfaktor i krogbranschen, enligt Emil.

Trots succĂ©n med Bar N Burger började Emil kĂ€nna att han behövde mer utbildning inom restaurang. 

– Du Ă€r inte Tom Cruise bara för att du har gĂ„tt en barskola. Du fĂ„r Ă€ndĂ„ börja lĂ€ngst ner. 

Emil började studera en dag i veckan pĂ„ Restaurangakademin i Stockholm. NĂ€r uppgifter om viruset frĂ„n Wuhan började spridas vintern 2020 trodde han först inte att det skulle bli sĂ„ farligt, men nĂ€r coronapandemin var ett faktum slog den snabbt och hĂ„rt mot restaurangbranschen. Bar N Burger lanserade en vĂ„rdkampanj som innebar att sjukvĂ„rdspersonal fick 50 procents rabatt pĂ„ takeaway. 

– Det hĂ€r gĂ„r liksom bananas sĂ„ till den grad att Ebba Busch lĂ€gger upp det pĂ„ sin Instagram, repostar dĂ€r och vi fĂ„r en sjuk spridning. Den helgen gĂ„r vi frĂ„n tre kockar i köket till sex. Vi har Ă€ndĂ„ tvĂ„ timmars vĂ€ntetid. Det var jĂ€ttetacksamt, men vi insĂ„g att det inte var hĂ„llbart. 

Bar N Burger kunde inte fortsĂ€tta med kampanjen. 

– Under hela pandemin har det enda mĂ„let varit att se till att omsĂ€ttningen tĂ€cker det du faktiskt behöver betala. Du kan stryka allt som heter överskott, investeringar - ja, allt det hĂ€r som skulle vara kul.

Studierna pĂ„ Restaurangakademin hade gett mersmak och pĂ„ hösten 2020 pĂ„började Emil en utbildning till sommelier. Han hade hoppats att han skulle klara sig frĂ„n att fĂ„ covid nĂ€r han drabbades av sjukdomen kort innan examen i maj 2021. Sjukdomen pĂ„verkade hans smak och luktsinne. 

– Vi skulle testa vin och skriva vad det var för vin och hur det smakade - och jag hade ingen doft och ingen smak! Jag kĂ€nde ingenting. Jag insĂ„g att jag mĂ„ste lĂ€gga om min taktik. 

Emil tog hjĂ€lp av en god vĂ€n som Ă€r sommelier. 

– Hon stĂ€llde upp massa grejer pĂ„ bordet och sa att jag skulle dricka och sĂ€ga vad jag kĂ€nde: 'Okej, jag kĂ€nner att det hĂ€r luktar Ă€pple', sa jag. 'Nej, det Ă€r citron', sa hon. DĂ„ fick jag pĂ„ den hĂ€r korta tiden lĂ€ra mig att Ă€pple Ă€r citron och att byta ut andra smaker. Det gick vĂ€gen och jag klarade det till slut mot alla odds. 

Snart vĂ€ntade nĂ€sta stora utmaning i form av arbete pĂ„ en fin restaurang i Stockholm. 

– Jag fick provjobba i tvĂ„ dagar. Jag fick gĂ„ bakom en person. De sa: 'Följ bara med. SĂ€g ingenting, gör ingenting och förstör ingenting.'

– Jag lyckades bli garanterad heltid. Det var mycket roligt. Det var kul att se en helt annan typ av miljö. Vi hade extrema rutiner för allting. Det var sĂ„ detaljstyrt sĂ„ att det var nördigt. Det fanns ett annat klientel av gĂ€ster. Vi var inte extremt dyra pĂ„ vinsidan, men det Ă€r klart att det var uppĂ„t 7 000 kronor för en flaska. I Stockholm Ă€r det inte mycket pengar, men i Nyköping skulle det aldrig hĂ€nda. 

Jobbet innebar dock pendling till Stockholm sex dagar i veckan och att Emil var borta frĂ„n hemmet 16 timmar per dag. Han insĂ„g att det inte skulle funka sĂ„ bra i lĂ€ngden med tanke pĂ„ att han och sambon Magdalena vĂ€ntade barn. Emil nappade pĂ„ ett förslag frĂ„n sin gamle medarbetare Tomas Aydin om att komma tillbaka till Nyköping och jobba. 

– Det kĂ€ndes rimligt och att det faktiskt skulle vara genomförbart att kombinera med barn. Det Ă€r ganska fĂ„ som lyckas med den ekvationen i restaurangbranschen. 

Sonen Alfred föddes i juni. Emil Ă€r sedan i oktober pappaledig tvĂ„ dagar i veckan. 

– Kommunikation och en vĂ€ldigt förstĂ„ende sambo Ă€r viktigt för att det ska vara hĂ„llbart. 

Emil jobbar pĂ„ Comfood som chefsstöd, kreativ ledare och utvecklare. 

– Budskapet jag brukar förmedla till de restaurangchefer jag har idag Ă€r learning by doing. Ni mĂ„ste testa och testa och testa. 

– Den bĂ€sta ledaren Ă€r den som ger allt hela tiden och som Ă€r med i gruppen och gĂ„r i brĂ€schen. Du Ă€r ingenting utan dina anstĂ€llda. 

Emil sÀger att det finns en osÀkerhet kring hur konjunkturen ska pÄverka krogbranschen.

– Det positiva i det hĂ€r Ă€r att vi fortfarande tror att om du vĂ€ljer att gĂ„ ut kommer du att vĂ€lja att gĂ„ till ett stĂ€lle dĂ€r du vet att det alltid Ă€r bra mat och mycket folk. DĂ€r tror vi att vi har ett vĂ€ldigt bra lĂ€ge. 

undefined
Emil menar att det skulle vara bra om fler unga provade pÄ att jobba som bartender.
Emil Lindhe

Ålder: 27 Ă„r. 

Bor: Arnö. 

Gör: Operativ chef pĂ„ Comfood. 

Familj: Sambo Magdalena och sonen Alfred, fyra mĂ„nader. 

Fritidsintressen: UmgĂ„s med familjen och vĂ€nner. Tycker om att gĂ„ ut och Ă€ta och dricka gott. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!