Kungligt besök på matforum

Hur ska vi kunna odla, förädla och laga maten på ett hållbart sätt? Detta är en av många frågor som aktörer inom lantbruk och livsmedel diskuterade i går på Träffen i Nyköping, där bland annat prins Carl Philip närvarade.

Foto:

NYKÖPING2016-01-27 15:27

För fjärde året i rad arrangeras Forum Nyköping, ett event som Gastronomiska samtal står bakom och vars tema i år är hållbart matföretagande. En rad namnkunniga personer inom lantbruks- och livsmedelsbranschen kommer under två dagar att samlas för att diskutera hur vi i framtiden ska odla, förädla och laga maten.

Forumet inleddes på tisdagsförmiddagen och en av gästerna var ingen mindre än prins Carl Philip, som togs emot av landshövding Liselott Hagberg vid Folkets Hus Träffen i Nyköping. Tredjeårseleverna från restauranglinjen på Nyköpings Strand Utbildningscentrum bjöd prinsen på varm must gjord på sörmländska äpplen som eleverna själva har plockat, pressat och pastöriserat.

– Spännande, sa prins Carl Philip och tog några uppskattande klunkar på drycken.

2011 tog prinsen lantmästarexamen i Alnarp, vilket är ett av skälen till att han bjudits in och delar arrangörernas intresse för hur framtidens matkultur.

– Det är väldigt viktigt att man har koll hela vägen från jord till bord och på hur råvaror tas om hand på bästa sätt, sade han.

Hur bekant är du med sörmländsk mat?

– Jag försöker vara delaktig så mycket som möjligt. Jag har en gård i Flen, så jag brukar åka runt, besöka lite och försöka vara aktiv.

Inledningsvis talade Cecilia Nordin van Gansberghe, som jobbar med global livsmedelsförsörjning på Näringsdepartementet. Bland annat tog hon upp världsläget när det kommer till mat.

– FN:s generalsekreterare har sagt att vi är den första generationen som faktiskt har en möjlighet att utplåna hungern. Utmaningen är att nå ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet, sade hon.

van Gansberghe tog bland annat upp kampen mot så kallat matsvinn, det vill säga all producerad mat som årligen slängs. Enligt henne ligger en stor del av förlusten i de rika länderna i slutet av livsmedelskedjan: i affärer, på restauranger, hos återförsäljare och i hemmen.

– En tredjedel av all producerad mat, alltså 12,3 miljarder ton, går förlorad varje år. Om vi kunde använda allt detta skulle det finnas tillräckligt med mat till alla, sade hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om