Under november och december har det skett flera kabelbrott i Östersjön. Som en följd på detta har Kustbevakningen valt att skärpa sin fartygsövervakning i Östersjön.
På Skavsta är deras spaningsflyg stationerade och de kommer att användas i övervakningen av fartygstrafiken när man ska skydda kritisk undervatteninfrastruktur.
– Kustbevakningen ser allvarligt på den senaste tidens återkommande skador på undervattensinfrastruktur. Med anledning av händelsen i Finska viken har Kustbevakningen nu förstärkt sjöövervakningen. Detta sker bland annat med fartyg och flyg, säger Daniel Stenling, biträdande operativ chef på Kustbevakningen.
Kustbevakningen meddelar i pressmeddelandet att de jobbar nära andra länders motsvarigheter i övervakningen. Även Nato har meddelat att deras militära närvaro i Östersjön kommer att öka.
Till P4 Sörmland uppger Kustbevakningens presstjänst att de i nuläget inte vet hur många flygstarter det innebär från Skavsta utan att det beror på vad som händer framöver.
Skavsta flygplats är en beredskapsflygplats och utöver Kustbevakningens spaningsflyg har även MSB fyra plan som kan vattenbomba större bränder.
Vattenbombningsplanen ryckte som senast ut i somras för att släcka skogsbränder i södra Europa. Sedan 2021 har planen ryckt ut vid sex tillfällen för att hjälpa andra EU-länder vid bränder.