– Vi har ett behov av arbetskraft, precis som många andra – och då är det dumt att utesluta en stor del av befolkningen, säger Sofia Martinsson, räddningschef på Sörmlandskustens räddningstjänst.
Räddningstjänsten behöver medarbetare, framför allt deltidsbrandmän – och ser gärna att fler kvinnor söker sig till brandmannayrket. För än så länge är kvinnor kraftigt underrepresenterade här. Och av de relativt få kvinnor som utbildar sig till brandman eller brandingenjör, är det en större andel än bland männen som lämnar yrket.
En viktig orsak till att kvinnor inte blir kvar inom räddningstjänsten är att en stor andel av dem upplever att de blivit utsatta för kränkningar på grund av kön, enligt en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Över hälften som slutat säger att det är på grund av bristande jämställdhet på jobbet.
Sofia Martinsson tycker att klimatet och attityderna gentemot kvinnor på Sörmlandskustens räddningstjänst är bra. Men från tidigare arbetsplatser har även hon erfarenhet av att bli illa behandlad på grund av sitt kön.
– Det har varit gliringar och sexuella anspelningar som inte är okej, säger hon.
Det är inte heller bara kollegor som kan ha en föråldrad eller diskriminerade syn på kvinnor i räddningstjänsten. Även bland allmänheten finns sådana attityder, där människor förutsätter att det är de manliga brandmännen som har störst kompetens eller som för befälet, även om det i själva verket är en kvinna som är insatsledare eller chef.
– Man har en bild av vem som jobbar på räddningstjänsten, säger Sofia Martinsson.
För att lyckas locka och behålla kvinnor krävs inte bara inkluderande attityder, utan även att basala, praktiska saker finns på plats och fungerar.
– Det måste finnas vissa grundläggande förutsättningar, som kläder i rätt storlekar och omklädningsrum för kvinnor, säger Sofia Martinsson.
På brandstationen i Nyköping finns bra, separata omklädningsrum. Även om det kan vara sämre med just den saken på deltidsstationerna, tycker Sofia Martinsson att Sörmlandskustens räddningstjänst har kommit långt för att skapa bra villkor för kvinnliga medarbetare.
Nu arbetar man aktivt för att försöka rekrytera fler kvinnor. På internationella kvinnodagen, den 8 mars, ordnas en prova på-kväll för kvinnor som är intresserade av yrket.
Då ska brandmän från både heltids- och deltidsstyrkorna finnas på plats. Sofia Martinsson hoppas att räddningstjänsten ska kunna informera om sin verksamhet och om hur det är att arbeta i den, och att det finns goda förutsättningar för kvinnor att jobba här.
Det kommer också att finnas möjlighet få känna hur det är att bära full utrustning och att prova rökdykning – fysiskt tunga arbetsuppgifter.
De fysiska kraven är samma för kvinnor och män som vill jobba i räddningstjänsten. Men man behöver inte ha några superkrafter för att bli brandman, enligt Sofia Martinsson.
– Det finns en föreställning om att fystestet är orimligt tufft, och många tjejer drar sig därför för att söka, säger hon.
Men den som är normalstark och frisk har förutsättningar att klara yrket, menar hon.
– Vi har tuffa arbetsvillkor. Men man behöver inte vara någon supermänniska. Det kan också vara en fördel att vara liten och smidig, till exempel om man behöver ta sig in i trånga utrymmen, som om någon skadad sitter fastklämd i en bil och behöver hjälp.