Kvinnojouren: "Förbereder oss på många samtal"

Fler söker stöd hos landets kvinnojourer under coronapandemin. På kvinnojouren Mira i Nyköping är det lugnt, men man befarar en rejäl upptrappning.

På Kvinnojouren Mira i Nyköping förbereder man sig för alla samtal som kommer att komma från utsatta kvinnor när coronapandemin lugnat ned sig.

På Kvinnojouren Mira i Nyköping förbereder man sig för alla samtal som kommer att komma från utsatta kvinnor när coronapandemin lugnat ned sig.

Foto: Bild: Anders Wiklund/TT

Nyköping2020-04-30 16:03

– Vår teori till att vi ännu har det väldigt lugnt hos oss är att vi tror att förövaren fortfarande är hemma tillsammans med kvinnorna som inte har samma chans att meddela oss då, säger Elisabeth Lindeskov, ordförande i föreningen Kvinnojouren Mira i Nyköping.

Enligt förbundet Unizon, som i dag samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle, har antalet kontakter till tjej- och kvinnojourer i landet ökat markant de senaste veckorna. Förbundet har också sett en ökad tillströmning av kvinnor och barn till skyddade boenden under coronapandemin när många tvingats vara hemma.

På kvinnojouren Mira i Nyköping vänder man sig till kvinnor som lever i ett förhållande där de blivit kränkta, kontrollerade eller utsatta för våld, även de som har en vän eller kollega som blivit det kan kontakta kvinnojouren.

– Vi är övertygade om att när allt kring corona har lugnat sig och människor börjar gå tillbaka till sina arbeten och röra sig mer ute igen kommer behovet av kontakt att öka, säger Lindeskov och fortsätter:

– Just nu kan vi inte annat än förbereda oss för en sådan ökning och vara extra noga med att visa oss i sociala medier så att de kvinnor som senare behöver ta kontakt med oss vet att vi finns. För enligt statistiken ökar våld i familjer under jul, påsk och under semestrar, och det går ju att jämföra med hur många har det just nu under pandemin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!