Värdet på Svenska kyrkans fondplacerade kapitaltillgångar har nästan fördubblats de senaste tio åren och var i slutet av 2015 värda 6,8 miljarder kronor. Avkastningen, i genomsnitt drygt sex procent per år, från kyrkans fonder kommer bara församlingarna till del i begränsad utsträckning men utgör ryggraden i ekonomin på riksnivå.
Under flera år har kyrkan brottats med sparbeting på riks-, stifts- och församlingsnivå. Intäkterna via församlingsavgiften, församlingarnas huvudintäktskälla, sjunker i takt med att antalet medlemmar minskar. Efter sommarens avslöjanden om att anställda i Svenska kyrkan spenderat mångmiljonbelopp på resor, konferenser, mat och alkohol ökade utträdena rejält, även i församlingar med omdömesgilla företrädare.
– Vi har haft väldigt mycket utträden i år och ligger nu under 60 procent, säger kyrkoherde Lars Viper, högste chef i Nyköpings församling.
Konsekvenserna av vikande medlemssiffror slår mot hela Kyrkosverige och nu är det dags för storsläggan. Fram till år 2030 ska Svenska kyrkan spara 2,6 miljarder kronor på riksnivå, eller motsvarande en halv miljon per dag.
Församlingarna i Sörmland är inte förskonade och många står nu inför svåra val och prioriteringar. I Eskilstuna har kyrkorådet öppnat för försäljning av tre fastigheter, bland dessa finns det administrativa högkvarteret Kyrkans hus och Kloster församlingshem.
I Nyköping är kyrkorna och församlingens övriga fastigheter för tillfället fredade. Reaktionerna efter att Sjösa kapell lades ut till försäljning hösten 2012 och stängningen av Franciskuskapellet visar att att kyrkorna väcker känslor.
– Många var ledsna över försäljningen av Sjösa och det blev starka reaktioner när Franciskuskapellet stängdes. Lika mycket glädje var det när tredje våningen öppnades igen, säger Lars Viper.
– I Nyköpings församling har vi redan gjort en del saker som vi nu kan skörda frukterna av. Dels har vi sålt, Sjösa kapell, dels hyr vi ut två våningar i Franciskuskapellet till kommunens förskoleverksamhet, säger Lars Viper
Hyresavtalet med Nyköpings kommun löper på tio år för Franciskuskapellet och tillsvidare fortsätter församlingen att härbärgera sig på våning tre.
– Det är en bra lösning och vi planerar inte för vare sig fler försäljningar eller uthyrningar för 2017. Däremot ser vi att kyrkor i Nyköping kan kommer att få lite olika funktioner än de har i dag.
I kontraktet, församlingarna inom Nyköpings och Oxelösunds kommuner, finns ett omfattande administrativt samarbete.
– Kontraktets kyrkoherdar träffas regelbundet för att samverka i så hög utsträckning som möjligt. Istället för att slå ihop alla församlingar till en enda stor enhet försöker vi hjälpa varandra. Och vi kommer att behöva samarbeta och samverka än mer i regionen i framtiden.
I Eskilstuna församling startar församlingen i januari förskola i en vilande stadsdelskyrka.
– Vi har aldrig reflekterat över den möjligheten här. Vi har valt att hyra ut delar av Franciskuskapellet för kommunens förskoleverksamhet. Och vi ser nog hellre att vi fortsätter att samarbeta med förskolan och skolan än att själva driva verksamhet.
Nyköpings församling har, under högsäsong, nästan hundra anställda och budgeterar inför 2017 inte med några personalneddragningar.
– Varje tjänstetillsättning prövas men vi står inte inför några varsel om uppsägningar. Vi har redan gjort rationaliseringar genom att slå ihop två församlingar och en samfällighet till en församling.
Nyköpings församling går också mot strömmen i det man sänker kyrkoavgiften för nästa år. För församlingens medlemmar blir det dock ingen ekonomisk skillnad. Sänkningen av kyrkoavgiften motsvarar höjningen av den nationella begravningsavgiften, och resultatet blir neutralt.
– Församlingen medlemmar ska känna att det fanns en vits med de besparingar och rationaliseringar som vi redan genomfört, säger Lars Viper.
Även om 2017 ser ut att bli odramatiskt finns det frågetecken för åren efter det. Framför allt om församlingsmedlemmarna fortsätter att lämna Svenska kyrkan.
– Om medlemsantalet sjunker under 50 procent, kommer vi på sikt troligtvis att behöva överge vissa kyrkliga rum. Vi har flera moderna kapell och det är klart att de kan omvandlas, förtätas eller stängas.