Lagändring hot mot grannsämja

På onsdagen röstade riksdagen ja till lagändring om bygglovsfria komplementhus.– Det kan bli fler anmälningar från missnöjda grannar, säger Nyköpings kommuns byggchef Håkan Elm.

Nyköping2014-06-04 16:02

Från och med 2 juli blir det tillåtet att bygga ett max 25 kvadratmeter stort bostadshus på tomten utan krav på bygglov. Det har sedan tidigare varit tillåtet att bygga en eller flera friggebodar utan bygglov – så länge den sammanlagda byggnadsarean inte överskrider 15 kvadratmeter.

Samhällsbyggnad i Nyköping har hand om bygglovshandläggning och har börjat sätta sig in i lagändringarna för att kunna ge så tydlig information som möjligt.

– Det är viktigt att vi är tydliga med att man ändå måste göra en anmälan till oss på kommunen. Anmälningsplikten finns kvar för att komplementhusen ska kunna fungera som permanenta bostäder och vi kommer att ställa krav, säger Håkan Elm.

I praktiken innebär lagändringen inte att kostnaden för att söka bygglov försvinner helt. Kostnaden för anmälan finns fortfarande kvar, även om processen halveras. För bygglovsenheten minskar antalet bygglovsärenden antagligen inte, utan de som försvinner ersätts av bygganmälningar.

– Vår bedömning är att det inte kommer få en så stor märkbar effekt, men arbetsbelastningen kan öka den närmsta tiden med fler frågor

För nybyggnad som är närmre än 4,5 meter från tomtgränsen krävs det medgivande från grannarena, och Håkan Elm tror att grannsämjan kan försämras av lagändringen.

– Ju fler hus man har tillåtelse att upplåta på sin tomt, desto mer riskerar man ju att störa andra. Det är inte helt omöjligt att vi får fler tillsynsärenden där grannarna anmäler varandra, säger byggchefen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om